Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 19 – Manchester City

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 1.
Champions League: Åttondelsfinal.
FA-cupen: Kvartsfinal.
Ligacupen: Mästare.

Mästare ifjol. Ännu starkare trupp på pappret denna säsong.
Manchester City ser respektingivande ut.

Manuel Pellegrinis Manchester City rivstartade förra säsongen. Efter den imponerande 4–0-segern mot Newcastle utmålades de till favorit till titeln av många som inför premiären tippat Chelsea.
Det som var mest glädjande var hur Pellegrini fått till offensiven. Från Roberto Mancinis ibland för strikta system till ett 4-4-2 med snabba, direkta omställningar. Sergio Agüero, Alvaro Negredo och Edin Dzeko satte skräck i motståndarförsvaren. Kan Manchester City producera något liknande nu finns det ingen anledning till oro.
Manchester Citys främsta styrka ifjol var centrallinjen. Vincent Kompany, Yaya Touré, Fernandinho, Sergio Agüero. Krydda det med David Silva, en nytänd Samir Nasri och alla andra stjärnor så förstår man att det finns kvalitet. Nästan i överflöd.
Alla dessa viktiga kuggar är kvar. Faktum är att flera av dem, Kompany, Silva, Agüero, i dagarna har skrivit nya, lukrativa kontrakt med City. De tror på laget, på projektet.

Under sommaren har Manchester City förstärkt det som redan var starkt. Willy Caballero har hämtats från Málaga för att på riktigt utmana Joe Hart om förstaposten. Costel Pantilimon vikarierade under en tid förra säsongen, men lyckades inte övertyga Pellegrini om att han var det långsiktiga valet. Caballero är en annan dignitet. Han var en av La Ligas bästa målvakter förra säsongen och är egentligen för bra för att sitta på bänken.
Fernando ansluter från Porto. Där var han ansedd som en av Europas mest underskattade defensiva mittfältare. Jag var aldrig riktigt övertygad om Javi Garcia så det här känns som en vettig uppgradering. Vem som får stiga åt sidan och se matcherna från bänken – Fernando eller Fernandinho – återstår att se. Men med tanke på Fernandinhos form förra säsongen måste nye Fernando vara riktigt vass för att ta startplatsen. Möjligheten finns ju förstås att även flytta fram Yaya Touré ett steg i banan – inte minst i toppmatcherna – och starta med både Fernando och Fernandinho. Men just det draget – 4-5-1 med Yaya som offensiv – gav inte önskad effekt ifjol. Kanske ska Manuel Pellegrini hålla fast vid det som hans lag gör som bäst – gå på attack med ett tvåmannaanfall?
Frank Lampard var en mer överraskande värvning. Chelsealegendaren ansluter på lån och kommer säkert göra nytta från bänken som ”impact-sub”.
Till mittförsvaret ansluter Eliaquim Mangala, också från Porto. Om Martin Demichelis har för avsikt att bebehålla sin form har City nu tre riktigt vassa mittbackar. Matija Nastasic och Dedryck Boyata startade i Community Shield och de är inte riktigt redo. Nastasic fungerar fint som komplement, men då behöver han kunna luta sig mot trygge Kompany.
Bacary Sagna är en fantastisk Bosman-värvning. Spelskicklig och kompatibel även som mittback. En skada på Pablo Zabaleta kommer nu knappt att märkas.
Manchester Citys svaghet ifjol var att laget slappnade av, blev övermodigt i möten med sämre lag.
Den förstärkta defensiven, Caballero, Mangala, Sagna och Fernando, kommer förenkla arbetet med att bli tätare.

Det som gör att jag ändå placerar Manchester City som trea (tabelltipset som publicerades i bloggen igår) är att det är väldigt svårt att försvara en engelsk mästartitel. Sedan 1960 är det bara tre klubbar som gjort det: Liverpool, Manchester United och Chelsea.
Nu är dessutom konkurrenterna vassare. Chelsea är bättre, Arsenal och bättre – samtidigt som jag gissar att Manchester City kommer att vara redo och satsa hårt på Europa.
Yaya Touré var oerhört betydelsefull förra säsongen och satte 20 mål (!) från centralt mittfält. Kan han nå upp i den nivån igen?
En annan riskfaktor är Sergio Agüero. Han är en världsklasspelare, men han verkar aldrig få vara hel. De återkommande muskelskadorna har hindrat honom från att slåss om Ballon d’Or.

Manchester Citys trupp är ruskigt stark. Det finns dessutom oförlöst potential i Stevan Jovetic som hade en skadefylld debutsäsong. Han har sett vass ut på försäsongen och kan bli en annan anfallstyp än dem som redan finns.
Manchester City kommer förstås tillhöra titelstriden, men mitt tips är att de får ge sig. I Europa däremot, är det hög tid att göra ett helhjärtat försök att nå final.

Tänkbar startelva:
Hart – Zabaleta, Kompany, Mangala, Kolarov – Nasri, Fernandinho, Yaya, Silva – Agüero, Dzeko.

In: Eliaquim Mangala (Porto, £32m), Fernando (Porto, £12m), Willy Caballero (Malaga, £6m), Bacary Sagna (Arsenal), Frank Lampard (New York City, Loan).
Out: Javi García (Zenit St Petersburg, £12m), Jack Rodwell (Sunderland, £10m), Gareth Barry (Everton, £1m), Costel Pantilimon (Sunderland), Joleon Lescott (WBA), Alex Henshall (Ipswich Town), Ellis Plummer (St Mirren), Reece Wabara (Doncaster Rovers), Marcos Lopes (Lille, Loan), Emyr Huws (Wigan Athletic, Loan), Greg Leigh (Crewe Alexandra, Loan), Jason Denayer (Celtic, Loan).

Released: Thomas Agyiri, Kieran Kennedy, Joleon Lescott, George Swan, Alex Tchuimeni-Nimely.
Nyckelspelare: Yaya Touré.
Håll ögonen på: David Silva.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB