Startsida / Inlägg

Jovetic kan bli en joker för City

av Kalle Karlsson

Som om inte Manchester City såg nog starka ut.
Nu har Manuel Pellegrini fått i gång sin joker.
Stevan Jovetic sänkte Liverpool och gav en påminnelse om hur bred och stark den här City-truppen är.

På fredagens presskonferens sa Manuel Pellegrini att fotbolls-England denna säsong ”skulle få se den riktige Stevan Jovetic”.
Igår på Etihad blev Manchester City-tränaren vidimerad.
Tecknen var tydliga redan på försäsongen. Stevan Jovetic, som upplevde en tung debutsäsong i Premier League med skadebekymmer och bara två ligastarter, har varit en av Citys bästa spelare i träningsmatcherna. Den stora frågan var dock om han skulle ta chansen nu när Sergio Agüeros skada öppnat för spel i startelvan.
Som han tog den.

I den första halvleken smög han fram bakom en slumrande Alberto Moreno, snodde bollen och pangade in 1–0 mellan benen på Simon Mignolet.
I andra halvlek avslutade han kvällens läckraste anfall, en passningskombination av högsta klass där Jovetic först klackade och sedan tog sig in i straffområdet och direktsköt in passningen från Samir Nasri.
Det var hans genombrott på engelsk mark. Vissa spelare slår igenom fort och dalar sedan snabbt (minns ni Amr Zaki?!). Andra spelare är slow starters, i Jovetics fall mest på grund av skador, för att sedan ta fart. 24-åringen från Partizan (fyller 25 om två månader) kan mycket väl bli en sensation denna säsong.
Hans talang är tillräckligt stor för att bli en världsstjärna, det såg vi i Fiorentina, problemet har varit de återkommande skadorna. Med en hel Jovetic har Manuel Pellegrini fått ytterligare en bricka i ett pussel som allt mer framstår som komplett.

Liverpool var egentligen det bästa laget första halvtimmen. Precis som i fjolårets möte visade man lovande takter, även om det igår inte ledde till så många heta chanser.
Men lagens försvarsspel avgjorde matchen. Medan Manchester City var tätt, synkroniserat och beslutsamt var Liverpool påtagligt oorganiserat. Förmodligen följden av att vänstersidan av backlinjen, Dejan Lovren och Alberto Moreno, är nya i klubben.
Det var också på vänstersidan som City satte in stöten. Statistik som Sky Sports tog fram visade att hemmalaget anföll till 51 procent till vänster, 26 procent centralt och bara 23 procent till höger.
I den strategin ingick att David Silva smög över på högersidan och skapade numerärt överläge. Det var Silvas löpning som initierade första målet och det var hans passning som lade upp för andra målet.

Det är när man studerar Manchester Citys bänk och byten igår som man inser vilken otrolig repertoar Manuel Pellegrini har att laborera med. I andra halvlek, när Liverpool försökte flytta fram, och City fick möjlighet att kontringsspela, skickade han in Jesús Navas och Sergio Agüero. Den sistnämnde hade bara varit på plan i 15 sekunder när han fick en djupledsboll av Navas, sprintade ifrån Lovren och rullade in 3–0.
På mittfältet hoppade in Fernandinho in när Jovetic klev av i 80:e minuten, vilket innebar att Yaya Touré tog ett kliv upp i plan. Vincent Kompany var majestätisk igår och då har vi knappt nämnt Samir Nasri, som gjorde en mycket bra match.
Manuel Pellegrini har sannerligen resurser. Sedan igår har han dessutom fått igång ett av förra sommarens storköp.
Det kan bli oerhört betydelsefull ett år när City ska försöka erövra Europa.

***
Liverpool? Nja, efter den positiva första halvtimmen hade laget problem. Brendan Rodgers har ersatt Luis Suárez med ett koppel av spelare, Rickie Lambert, Adam Lallana, Lazar Markovic, Emre Can och Mario Balotelli. Ingen av dessa startade igår.
Framåt är jag dock inte orolig, Liverpool kommer producera mål. Däremot har Brendan Rodgers en del att jobba på i defensiven där man två veckor i rad släppt in mål för att avståndet mellan innerback och ytterback blivit för stort (liknande grej som vi förra veckan pratat om i mitt division 2-lag).

***
Det har hänt lite grejer i klubben där jag varit assisterande tränare under året. Det innebär att jag kommer att vara huvudtränare säsongen ut och därmed ha mindre tid för att blogga närmaste två månaderna. Det gäller minst tills mitten av oktober. Eftersom jag dagligen får önskningar om att skriva om det ena och det andra vill jag underrätta er om detta. Hoppas på förståelse för att tiden inte kommer räcka till allt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB