Startsida / Inlägg

Analys: Han offras i Uniteds offensiva pussel

av Kalle Karlsson

Uppdaterat 4 sep, 13.34.

En drömoffensiv fylld av superstjärnor som är kapabla att ösa in mål.
Men samtidigt: en felbalanserad trupp som skapar inte helt angenäma problem för tränaren Louis van Gaal.
Här tittar vi närmare på hur Manchester United kan formera sitt lag efter värvningen av Radamel Falcao.
Vem offras när Louis van Gaal ska lägga sitt pussel?

När ryktena om Falcao började surra blev jag förvånad. Varför värva ytterligare en vass striker när ”alla” kan se att laget är i behov av försvarare?
Sedan kom uppgifterna om att Robin van Persie behövde operera knäet, att Danny Welbeck skulle göra Javier Hernández sällskap bort från klubben.
Plötsligt var Falcao-uppgifterna helt logiska. När en spelare av den klassen blir tillgänglig på marknaden bör man hugga.
Robin van Persie har nu kraftigt dementerat uppgifterna om att han behöver operera knäet. Han påstår att det är helt taget luften. Javier Hernández har lämnat för Real Madrid på lån, Danny Welbeck skrev på för Arsenal, men det betyder att Manchester United nu har en offensiv bestående av Falcao, Robin van Persie, Wayne Rooney, Juan Mata, Angel Di María.
Rätt hyfsat.
Direkt började de skämtsamma tweetsen rulla in. Som den här över en tänkbar uppställning.

United
Även om denna bild är raljant säger den ändå lite om den mercato som Manchester United har avslutat. Klubben har lagt ut runt 1,6 miljarder kronor, exklusive lönekostnader, på en rad spelare. Ändå finns det fortfarande stora hål att fylla innan startelvan är komplett.
Var är försvarschefen som varje titelaspirant behöver? Phil Jones är en stor talang, men än så länge har han varit för benägen att göra misstag för att kunna ta den rollen.
Marcos Rojo? Många i Argentina såg honom som den svaga länken i backlinjen inför VM. Det är möjligt att han får ett lyft i och med flytten, men att han skulle kliva fram som general i eget straffområde… högst osäkert.
Rafael da Silva är en underbart fin högerback när han är i form. Teknisk, kvick, entusiastisk, om än lite för skadebenägen. Men är han en högerback med rätt balans mellan offensiv-defensiv med tanke på hur offensivt balanserat laget kommer att vara i övrigt? Tveksamt. Jag hade föredragit en Alvaro Arbeloa för balansens skull. Eller en Tony Hibbert, för att tala klarspråk.

Alltför många fotbollsfans lever i Football Manager-världen där det är möjligt att placera bra fotbollsspelare i lite olika positioner och få det att fungera. Går det inte så omskolar man en anfallare till mittfältare så är det problemet löst.
Det är inte lika lätt i verkligheten.
Det är inget problem att få in alla i en startelva. Men om man samtidigt ska utnyttja spelarnas egenskaper? Om Juan Mata ska få göra det han är bra på? Om Angel Di Maria ska få göra det han är bra på? Wayne Rooney? Adnan Januzaj? Robin van Persie? Ander Herrera? Falcao? Marouane Fellaini?!
Då är det plötsligt svårare. Då är det i princip omöjligt. Någon måste stryka på foten och acceptera en biroll.
Jag hade långa diskussioner med läsare i januari när Juan Mata värvades.  För mig var det uppenbart att den värvningen skulle leda till bekymmer. Hur skulle David Moyes få plats med Mata i ett 4-4-2-system?
Med facit i hand vet vi att det blev komplikationer. Nu har ännu fler stjärnor anslutit vilket gör att truppen blivit starkare, men pusslet blir svårare att lägga.

Av alla klasspelare som värvats (jag räknar inte in Marouane Fellaini i den kategorin) framstår köpet av Juan Mata som det minst genomtänkta.
Angel Di María är en klasspelare som bidrar med fart och kreativitet.
Ander Herrera är den mittfältstyp som laget behöver, tuff, rörlig och passningsskicklig, återstår att se om han kan hitta rätt i en ny liga.
Daley Blind är en klok, defensiv mittfältare som är flexibel och kan fylla i som vänsterback.
Luke Shaw är så pass lovande att han kan vara klubbens förstaval som vänsterback i ett decennium.
Marcos Rojo är inte den mittbacksvärvning jag såg framför mig, men vald utifrån att han kan anpassa sig enkelt till en trebackslinje.
Falcao är en av världens mest eftertraktade målgörare.
Juan Mata är… malplacerad.
Alla som följt vad jag har skrivit och snackat om senaste åren vet att jag känner starkt för den tidigare Valencia-spelaren. Hans touch är magisk, hans förmåga att hitta avgörande passningar är en dröm. Jag älskar se Mata i aktion.
Men han är en spelare som måste få rätt roll för att blomstra. På kanten blir han isolerad. Centralt har han brister defensivt vilket gör att de andra spelarna måste kunna täcka upp för spanjoren. Därför behövs spelare med försvarstänk runt om Mata för att han inte ska kosta laget baklängesmål.

Juan Mata var ett köp som andades desperation, ett köp för att blida fansen. Han passade helt enkelt inte in i Manchester Uniteds filosofi och trupp. Han värvades i ett läge när det redan fanns två nummer tio-spelare i Wayne Rooney och Shinji Kagawa.
Nu är han den udda fågeln i ett lag som behöver spela med två anfallare för att få plats med Falcao och Robin van Persie. Och två anfallare betyder fyrmannamittfält eller trebackslinje.
Jag tror att Falcaos ankomst kan betyda att Juan Matas plats blir än mer osäker. Om han konsekvent puttas ut på kanten för att fogas in i elvan, vilket var fallet under José Mourinho i Chelsea, så lär inte van Gaal få ut det han vill av 26-åringen.

Senast dygnet har jag fått massor av frågor om hur Manchester United kan tänkas ställa upp framöver. Jag vet inte. Hur jag än vrider och vänder på uppställningar kan jag inte hitta en där alla stjärnor får plats och där de får spela i sina rätta positioner.
Nu brukar sånt lösas sig av skador och avstängningar; det är få matcher per säsong då man har tillgång till alla spelare och att dessa är hundra procent fit och i form.

Jag har redan konstaterat att jag gissar att Louis van Gaal dumpar trebackslinjen och går över på en fyrbackslinje. van Gaal har valt trebackslinje för att det ska bli lättare att försvara. Men när han inte har tillgång till de mittbackar han vill ha kanske det är lika bra att släppa livremmen? Göra som Liverpool ifjol –  göra så många mål att det överskuggar de defensiva bristerna.

plan1
4-4-2/4-3-1-2. Fyrbackslinje, diamantmittfält. Här får man ut potentialen i Angel Di María, Ander Herrera och Wayne Rooney. Ytterbackarna får stå för spelbredden. Men det blir på bekostnad av Juan Mata. Observera att Mata är för offensivt lagd för att kunna ta Ander Herreras plats, den position som på fotbollsitalienska kallas ”mezzala”, i en sån här uppställning. Därför får han sätta sig på bänken i utgångsläget.

plan24-3-3. One striker-system betyder att en av Robin van Persie och Falcao inte kommer att utnyttjas optimalt (inte heller Wayne Rooney som får platsen till vänster). Här får van Persie sitta på bänken. Mata/Januzaj/van Persie/Valencia kan alla användas i positionen till höger.

plan64-2-3-1. Rimlig uppställning enligt mig. Wayne Rooney och Robin van Persie får visserligen utgå från kanten, men frontfyran ser vass ut.

PLANNY34-2-3-1. Om det inte fungerar med van Persie i en kantroll kan Adnan Januzaj användas. I så fall står strikertröjan mellan van Persie och Falcao.

plan35-3-2. Om Louis van Gaal vill behålla experimentet med trebackslinje blir de offensiva platserna än färre. Här är van Persie och Ander Herrera utanför laget. Notera också att de lag som använde femabackslinje i VM ofta kombinerade det med man-man-spel på mittfältet (Belgien/Holland). Det spelet, markeringsspel, passar Juan Mata dåligt eftersom han har defensiva brister.

plan5-utanpil-14-2-2-2. FM-uppställning. Ser bra ut på pappret, lär bli svårare att använda i praktiken. Tror knappast att Wayne Rooney accepeterar att omskolas till central mittfältare redan nu. Angel Di María klarar att vara yttermittfältare i ett 4-4-2, men Juan Mata? Nja. David Silva grejar det visserligen i Manchester City, men jag upplever att Silva är aningen bättre defensivt än Mata.

plan5-medpil4-2-2-2. Det man bör ha i åtanke med den förra uppställningen är att i defensiven måste yttrarna falla ned. Och faller man ned har man längre väg till motståndarnas mål…

PLANNY23-4-3. Den offensiva uppställningen. Trebackslinje och plats för fler offensiva spelare. Här skulle man dock ha ett rakt mittfält, snarare än en diamant som grafiken visar. Notera att Falcaos ankomst här har kommit på bekostnad av Luke Shaw som inte lär greja positionen som vänster mittback.

plannn34-3-3. Efter Di Marías bejublade insats igår för Argentina (ett mål och tre assist som vänsterytter) kan man även tänka sig en sådan här uppställning. Både Mata och van Persie på bänken i så fall. Mata konkurrerar med Rooney om den offensiva mittfältsplatsen.

Slutsats
Falcaos ankomst har gjort att Louis van Gaal har en imponerande offensiv uppsättning. Laguttagningarna kommer, som alltid, att underlättas av skador och avstängningar och jag gissar att holländaren inte kommer gråta om någon av dessa stjärnor inte är tillgängliga eftersom det skulle betyda att han inte behöver göra någon stjärna missnöjd. Kom ihåg att Manchester United inte har något Europaspel denna säsong utan endast har ligamatcher att tänka på.
Om alla är tillgängliga tror jag att Juan Mata kan få stryka på foten och hamna på bänken. Spanjoren är en underbar spelare, men hans spelstil kräver en nummer tio-position som kan bli svår att få fram i och med Falcaos ankomst.
Att van Gaal skulle bänka Wayne Rooney är osannolikt när denne fått kaptensbindeln. van Persie är en van Gaal-favorit och klubben har knappast betalat en förmögenhet för ett års lån av Falcao för att sätta denne på filten.
Pressen på Daley Blind är stor. Han måste bli det defensiva ankaret på mitten i ett lag som är för offensivt balanserat (Michael Carrick kan säkert fylla i när han är tillbaka från skada).
Truppen är dock fortfarande ihålig i och med att det saknas den där världsklassförsvararen som kan styra och sprida trygghet i backlinjen.

Fotnot: Tack till Christoffer Glader som hjälpte till att fixa grafiker.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB