Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens 15 bästa värvningar

av Kalle Karlsson

Transferfönstret har stängt igen.
Då är det hög tid att vi levererar den årliga listan där vi förutspår säsongens 15 bästa värvningar.

Jag har gjort såna här listor de fem senaste åren. Oftast slutar det med att man prickar in runt hälften som succéköp, sedan går man helsnett på ett par namn som floppar rejält.
Det svåra är som alltid att väga pris mot kvalitet. Angel Di María kostade rekordpengar, men så är han också en spelare som är kapabel att göra skillnad.
Efter att ha tittat i spåkulan, vägt hit och dit har jag kommit fram till följande namn på årets lista över de bästa värvningarna.

Kriterier:
* Jag bedömer endast vad spelaren kommer prestera den här säsongen – inte framtida potential. Calum Chambers är säkerligen en fantastisk värvning, men min gissning är att han kommer stå bakom Koscielny/Mertesacker denna säsong. Därav är han inte med på listan. För att ta ett konkret exempel.
* Endast permanenta övergångar övervägs, ej lån. Därför är varken Falcao, Hatem Ben Arfa eller Alex Song möjliga att ta med på listan.

SÄSONGENS 15 BÄSTA VÄRVNINGAR I PREMIER LEAGUE

15) Mame Biram Diouf, Stoke, gratis
Anfallare, 26 år
Från Hannover 96
Kommentar: Den tidigare Manchester United-anfallaren har återvänt till England och nu i en klubb där han kommer få fler chanser. Stark, snabb och kapabel till genombrott (vilket vi inte minst såg mot Manchester City i förra omgången). En riktigt vass Bosmanvärvning.

14) Patrick van Aanholt, Sunderland, 2 miljoner euro
Försvarare, 23 år
Från Chelsea
Kommentar: Chelseaprodukten har varit utlånad i omgångar till Coventry, Newcastle, Leicester, Wigan och Vitesse. Nu har han värvats permanent till Sunderland och försäongen lovade gott.

13) Mohamed Diamé, Hull City, 4,4 miljoner euro
Mittfältare, 27 år
Från West Ham
Kommentar: Snackade stort och brett i våras om att han ville till en topp 6-klubb. Nu hamnade han istället i lilla Hull, men flytten kan ge en nytändning för senegalesen. Det här är en chansning, det kan lika gärna sluta med flopp. När han väl vill är han en mycket effektiv, djupledslöpande mittfältare.

12) Cheikhou Kouyaté, West Ham, 7,5 miljoner euro
Mittfältare, 24 år
Från Anderlecht
Kommentar: Stark, fysisk defensiv mittfältare som redan gjort avtryck i West Ham. En spelartyp som laget saknat senaste åren.

11) Leonardo Ulloa, Leicester, 10 miljoner euro
Anfallare, 28 år
Från Brighton
Kommentar: Alla lag behöver en målskytt. Leicester betalade visserligen stora pengar för Ulloa, men det här är en kille som både är vass i boxen och som är beredd att jobba hårt för laget. Stark i luftrummet och redan två mål på kontot.

10) Alberto Moreno, Liverpool, 18 miljoner euro
Försvarare, 22 år
Från Sevilla
Kommentar: Liverpool hade svaga ytterbackar förra säsongen. Nu har man åtgärdat det och Alberto Moreno kan bli en publikfavorit på Anfield. Debuten var jobbig då han orsakade ett baklängesmål mot City, men målet senast mot Tottenham var ren klass. Kvick och spelskicklig.

9) Steven Caulker, QPR, 10,75 miljoner euro
Försvarare, 22 år
Från Cardiff
Kommentar: QPR:s försvar havererade förra gången laget var uppe i Premier League. Nu har man plockat in Rio Ferdinand på free transfer, men jag gissar att Steven Caulker kommer att bli den som bär backlinjen. 22-åringen gjorde debut i landslaget redan för två år sedan och var en av Cardiffs bästa spelare förra säsongen.

8) Mario Balotelli, Liverpool, 20 miljoner euro
Anfallare, 24 år
Från Milan
Kommentar: Det kan bli allt mellan fågel och fisk – förmodligen ingenting däremellan. Så fungerar nämligen inte Mario Balotelli. Men det här är hans sista (?) chans i en storklubb och Brendan Rodgers kan mycket väl vara managern som får honom på rätt spår. Talangen är odiskutabel. Priset är billigt, vilket även analysföretagen konstaterat.

7) Fraser Forster, Southampton, 12,5 miljoner euro
Målvakt, 26 år
Från Celtic
Kommentar: Monstermålvakt som fått vänta för länge på sin chans i Premier League. Jag tror att Forster kommer rädda många poäng åt Saints denna säsong.

6) Gylfi Sigurdsson, Swansea, 10 miljoner euro
Mittfältare, 24 år
Från Tottenham
Kommentar: Sigurdsson är tillbaka i Swansea och där vet vi att han trivs. Kommer få förtroendet av Garry Monk och starten är lovande. Målskytt och framspelare.

5) Alexis Sanchez, Arsenal, 42,5 miljoner euro
Mittfältare/anfallare, 25 år
Från Barcelona
Kommentar: Arsène Wenger slog på stort när han landade Alexis från Barcelona. Men så var det också en spelare som kan göra skillnad. Den snabbe chilenaren kan spela både offensiv mittfältare och striker, vilket ger Arsenal fler dimensioner.

4) Angel Di María, Manchester United, 75 miljoner euro
Mittfältare, 26 år
Från Real Madrid
Kommentar: Manchester United har handlat desperat senaste året. Di María har köpts för enorma pengar, men så länge han avgör matcher kommer priset spela mindre roll. Den spelartyp som laget saknat och som alla lag skulle behöva. Snabb, kreativ och ruskigt vass framspelare. En världsstjärna.

3) Dusan Tadic, Southampton, 14 miljoner euro
Yttermittfältare, 25 år
Från Twente
Kommentar: Den serbiske yttern har alla möjligheter att bli en hit i Premier League. Teknisk och oberäknelig. Han har redan charmat Saints-fansen.

2) Diego Costa, Chelsea, 38 miljoner euro
Anfallare, 25 år
Från Atlético Madrid
Kommentar: Chelsea saknade en striker förra säsongen, det var uppenbart för alla. Nu har de fått in Diego Costa, en hit-man som är god för 30 mål om han får vara skadefri. Fyra kassar hittills.

1) Cesc Fàbregas, Chelsea, 33 miljoner euro
Mittfältare, 27 år
Från Barcelona
Kommentar: Hur tänkte Barcelona när de sålde Cesc Fàbregas? Det var ju han som var arvtagaren till Xavi. Chelsea tackar och tar emot. En gudabenådad mittfältare som redan har hjälpt till i processen att göra José Mourinhos lag mer sevärt.

______________________________
Bubblare:
Daley Blind, från Ajax till Manchester United
Rémy Cabella, från Montpellier till Newcastle
Calum Chambers, från Southampton till Arsenal
Lukasz Fabianski, från Arsenal till Swansea
Bacary Sagna, från Arsenal till Manchester City
Georgios Samaras, från Celtic till West Bromwich
Carlos Sanchez, från Elche till Aston Villa
Benjamin Stambouli, från Montpellier till Tottenham

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB