Startsida / Inlägg

Så har Di María lyft Man United

av Kalle Karlsson

När Manchester United lade upp 700 miljoner kronor för Angel Di María talades det om överpris.
Efter en succéstart med tre mål och tre assist på fem matcher stämplas affären snarare som fynd.

Det var åtminstone så han uttryckte det, Gerardo ”Tata” Martino, den före detta Barcelonatränaren och nuvarande förbundskaptenen för Argentina. Han sa:
– Jag anser att klubbdirektörerna fick honom billigt för han är en sådan mångsidig spelare – han kan anpassa sig till alla positioner på planen, på båda kanterna eller genom mitten.
En rekordsumma – vilket 59,7 miljoner pund sannerligen var – beskrivs ofta som en börda för en spelare. Men för Angel Di María har prislappen haft en prestationshöjande effekt. Den höga summan hjälpte till att fastställa 26-åringen som en av världens främsta fotbollsspelare. Och därifrån har han tagit avstamp in i Premier League.

Det är som om Angel Di María, sedan flytten till Manchester, vuxit ytterligare ett snäpp som spelare.
Hans utveckling i Real Madrid sista året var fantastisk. Från att ha varit en löpstark ytter med fantastisk känsla i passningsfoten blev han en central spelare som styrde matcher.
Men i Real Madrid var han främst hovleverantör till Cristiano Ronaldo och en av dem som skulle täcka upp när portugisen fuskade i defensiven.
I Manchester United är han själv den store stjärnan. Här byggs laget runt honom (vilket jag förutspådde i den här texten). Effekten har inte låtit vänta på sig.
Tre mål och tre assist på fem matcher – direkt inblandning i 46 procent av lagets ligamål – vittnar om Di Marías betydelse. Men det är ändå inte målen och de målgivande framspelningarna som är Angel Di Marías främsta bidrag till Manchester United.
Det är hans unika spetsegenskaper att agera katalysator i offensiven.

Under David Moyes mardrömsår var Uniteds anfallsspel segt, förutsägbart och idéfattigt. Men faktum är att många matcher under Alex Fergusons sista två år också såg ut så. Inte lika torftigt, men inte heller den offensiv som publiken på Old Trafford blivit bortskämda med tidigare.
Sedan Angel Di María tog plats till vänster i Louis van Gaals mittfältsdiamant har något hänt med laget. Med sin speed och en mot en-förmåga har argentinaren fått fart på lagets offensiv.
Bara genom sin individuella briljans är Di María kapabel att öppna ett låst försvar genom att ”slå sin gubbe”. Eller genom ett väggspel och en läcker chipp som mot Leicester. Eller genom en iögonfallande yttersidespassning till Robin van Persie.
Och då har vi inte ens nämnt hans främsta egenskap – inläggen.
Angel Di María har sådan otrolig kvalitet i sina leveranser att det känns farligt varje gång han skickar in sina curlade missiler. Det går att dra parallellen till David Beckham och hans högerfot. Blir det inte mål så kan det bli en farlig andraboll. Eller en hörna.
Oavsett bidrar det till att sysselsätta motståndarnas backlinje till det yttersta vilket betyder att andra spelare får mer utrymme.
Bara de inläggen och hörnorna är värda 250 miljoner kronor.

Angel Di Marías imponerande start i England har gjort att fler och fler fått upp ögonen för honom. Inte för att han var okänd förut, långt ifrån, men nu formas bilden av Di María som en av världens absolut bästa spelare. Det är ofattbart att den här killen ibland satt på bänken i Real Madrid förra hösten.
Jag repeterar det som jag tidigare skrivit: Hade Angel Di María inte spelat för Real Madrid hade de sannolikt försökt att värva honom denna sommar.
– Han är en av världens fyra bästa spelare, säger landsmannen Gabriel Heinze, som tidigare spelade för Manchester United.
”De flesta utländska spelarna tar tid på sig att anpassa sig till Premier League, men om Di María fortfarande är inne i en anpassningsperiod behöver hans framtida motståndare hjälp från ovan”, skrev Gary Lineker på Twitter.
Tyler Blackett, lagkamraten i Manchester United, säger på torsdagen att Di María får spelarna i laget att höja på ögonbrynen med sina tricks.
– Han är en av världens bästa spelare och sakerna han gör på träning får oss att stanna upp och stirra.

Angel Di Marías entré har gjort att Manchester Uniteds offensiva arsenal har fått leveranser i världsklass. Nu återstår att se om Di María kan leverera även om högklassigt motstånd.
I nästa omgång efter landslagsuppehållet väntar West Bromwich. Sedan följer Chelsea, Manchester City och Arsenal inom loppet av fyra omgångar. Då får vi en indikation på om han är kapabel att lotsa Manchester United mot toppen av ligan.
Gör han det kommer han att vara en het kandidat till priset som årets spelare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB