Startsida / Inlägg

Snaran dras åt kring Redknapp

av Kalle Karlsson

Tiden börjar rinna ut för Harry Redknapp.
Nu är han spelbolagens favorit att bli förste tränaren denna säsong som får gå.
Och får han sparken från QPR kan det vara det sista vi ser av honom i Premier League.

Det är inte mer än 2,5 år sedan, men det känns som det har passerat en evighet.
Där och då var Harry Redknapp het på marknaden.
Han hade lotsat Tottenham till en ny topp fyra-placering och var högaktuell för jobbet som engelsk förbundskapten.
Nu blev det inte så. FA valde Roy Hodgson till landslaget, ’Arry” fick lämna Tottenham när Daniel Levy och sedan dess har hans aktier status stadigt försämrats.
Säsongen 2012/2013 tog han över ett QPR i kris, men lyckades inte leva upp till sitt ”Harry Houdini”-rykte utan laget ramlade ned i Championship.
Det blev visserligen en framgång i och med uppflyttningen tillbaka till Premier League, men det var i princip ett krav. Med den budgeten och med det spelarmaterialet hade det varit ett fiasko om QPR inte hade gått upp.
Nu är vi sju matcher in på säsongen och Queens Park Rangers parkerar på jumboplatsen. Spelet fungerar inte. Laget har blivit en slagpåse som avfärdas med orden: ”Jo, visst, det var en bra insats, men det var ju mot QPR”.
Tottenham har fått höra det, Manchester United har fått höra det. Om West Ham tappar sin form kommer deras seger i förra omgången avfärdas med samma snack.

Det är inte mycket som har fungerat i QPR. Steven Caulker, mittbacksförvärvet från Cardiff, har varit okej. Min profetia om att Rio Ferdinand skulle få en nytändning och bli en viktig pjäs har hittills visat sig vara helt fel. Rio har sett lika snurrig ut som han gjorde i inledningen av förra säsongen i Manchester United. Mauricio Isla likaså. Var det verkligen den här killen som värvades till Juventus?
På mittfältet har QPR dragits med skador. Joey Barton och Jordon Mutch har missat senaste matcherna. Alejandro Faurlin blir förmodligen borta resten av säsongen.
Och framåt ser det tunt ut. Efter försäljningen av Loïc Rémy har Redknapp fått sätta sitt hopp till Charlie Austin. Han gjorde visserligen ett briljant mål mot Southampton, men det räcker inte. Förutom Austin och Niko Kranjcars frisparkar har inte QPR visat mycket till anfallshot.
Vad finns mer att hoppas på? Eduardo Vargas, lånet från Napoli, kanske kan komma igång. Junior Hoilett visade potential i Blackburn för tre år sedan.

Harry Redknapp är den gamle sortens manager. Vass på man-management. Inget hokus pokus. Raka rör. Inte teoretisera något som går att göra enkelt.
Jag har hört omdömen från folk i branschen – folk som spelat i Premier League – att Redknapps taktiska kunskaper är ytterst begränsade.
Vill man ha en bild av hans ledarstil kan man lyssna till vad han själv sa om den nya generationen tränare, förmodligen riktat till efterträdaren i Spurs, André Villas-Boas.
– De är såna genier vissa av de här pojkarna. Det är ett enkelt spel och det handlar om att få ut maximalt av spelarna, att coacha dem.
– Det handlar om en sån grej som att flytta Luka Modric från vänsterkanten till en central roll. Folk sa att han var för liten men jag spelade honom i mitten. Du behöver inte Powerpoint. Du sätter honom på plan. Det är enkelt och kan man inte se det ska man inte hålla på med fotboll. Nuförtiden får man 70-sidiga kompendium. Bullshit kan röra till saker.
Ord och inga visor. Den här ledarstilen ledde Tottenham till kvartsfinal i Champions League.
Vad har gått snett senaste åren? Har Harry Redknapp blivit utdaterad?

Gamle ’Arry kämpar i motvind. I mars fyller han 68 år. Klockan börjar klämta. Misslyckas han i QPR har jag svårt att se att andra klubbar kommer att köa för hans namnteckning. Och faktum är att han inte övertygat omgivningen om att han är helt hängiven uppgiften. Han har sett blasé ut senaste tiden.
Jag saknar den smårolige, underfundige Redknapp som höll låda på presskonferenserna. Han som kunde dra till med att frugan hade gjort mål på ett läge som Darren Bent missade.
På fredagen fick Harry Redknapp frågan om hans jobb var osäkert.
– Jag behöver ingen försäkran från någon. Det är upp till Tony (Fernandes, ägaren) vad han gör. Om han inte är nöjd kan han komma till mig, jag är en vuxen man. Jag ska äta middag med honom idag. Jag kommer inte bjuda honom för att rädda mitt jobb, han får betala själv.
– Tills du har varit satt under press vet du inte vad press innebär och jag är inte pressad, inte alls. Vi har spelat sju matcher av säsongen. Vi har spelat tre hemma, förlorat mot Hull där vi missade straff, besegrat Sunderland och kryssat mot Stoke. Det är inte lätt.
– Jag har fortfarande tro på spelarna, att vi ska börja få med oss resultaten och förhoppningsvis med start på söndag.

På söndag väntar Liverpool och blir det samma resultat som mot Tottenham och Manchester United, 0-4-förlust, kommer snaran kring Harry Redknapp att dras åt.
Spelbolagen har engelsmannen som favorit att bli första tränaren som får lämna sitt jobb.
Bland tänkbara ersättare nämns Tim Sherwood och Tony Pulis, två diametralt olika val.
Jag hade älskat att se Tony Pulis komma in och ”göra sin grej” som han gjorde i Crystal Palace förra säsongen.
Men allra helst hade jag velat se Harry Redknapp lyfta QPR.
Premier League behöver profiler och ’Arry” är en av de mest färgstarka.
Vad vore väl en deadline day utan chansen att få se Harry hängandes ut genom bilrutan för att intervjuas av Sky Sports?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB