Startsida / Inlägg

Siffrorna som avslöjar Yayas dipp

av Kalle Karlsson
kast / fbl-eur-c1-man city-roma945210.jpg

Förra säsongen ledde Yaya Touré Manchester City till ligatiteln.
I höst har han inte alls sett lika vass ut, enligt expertisen.
Är det en felaktig tes eller finns det fog för kritiken?
Siffrorna avslöjar en del av sanningen.

Yaya Touré har sedan flytten till Manchester 2009 varit en av Premier Leagues bästa mittfältare. Under förra säsongen, då han pangade in 20 mål för City, fick han erkännande som en av världens bästa mittfältare. En av de allra bästa överhuvudtaget faktiskt.
Vi har klara minnesbilder av hur han pulvriserade motståndare genom sin styrka och kraft, hur han med älgkliv kunde transportera bollen 40-50 meter och sedan servera en lagkamrat i läge eller hur han skruvade in frisparkar som om det vore busenkelt.
Men den Yaya vi sett i höst har visat sig mer mänsklig.
Enligt statistik från Opta som Sky Sports tagit del av blir Yaya Tourés svaga form tydlig när man studerar hans rörelsemönster.
I de fem första matcherna förra säsongen gjorde Yaya Touré minst 30 högintensiva löpningar i tre av dessa, och aldrig färre än 23.
I de första matcherna denna höst gjorde City-mittfältaren 15 högintensiva löpningar (mot Newcastle). Sedan 18 mot Liverpool, 16 mot Stoke för att sedan toppa med 28 mot Chelsea.
För att sätta dessa siffror i ett perspektiv kan man jämföra med att James Milner är den spelare i Manchester City som innebar toppnoteringarna över flest högintensiva löpningar i matcherna. Milner hade 90 (!) höghastighetslöpningar mot Aston Villa, 80 mot Chelsea och 77 mot Hull City, enligt Opta/Sky Sports siffror.
Det vi ser är alltså en Yaya Touré som går på tomgång. Tidigare var han som en fullblodshäst när han pumpade upp och ned som en modern box-to-box-mittfältare. Nu kan han blixtra till, men hans inflytande i matcherna begränsas av att han inte längre kan täcka lika stora ytor.
Spelaren som förra säsongen gjorde 20 mål från mittfältet har denna höst fått nöja sig med två fullträffar. Det fina målet som lade grunden till segern borta mot Aston Villa och ett mot Sheffield Wednesday i Ligacupen. Ingen assist hittills.

Vad beror det på? Trivs han inte på Eastlands? Den bisarra cirkusen kring den uteblivna tårtan och citaten från agenten underbyggde en teori om att Yaya Touré ville bort från Manchester City.
Det kan också handla om att Yaya Touré haft ett tufft år bakom sig. Först en krävande säsong där Manchester City slogs på flera fronter och där bördan på Tourés axlar var enorm. Sedan ett VM-slutspel där han förväntades bära sitt Elfenbenskusten på sina axlar.
Det kan också handla om att åldern tagit ut sin rätt. Yaya Touré har under fem år varit en fundamental del av Manchester City och presterat på en oerhört hög nivå i år efter år. I maj fyller han 32 år och det vore logiskt om den biologiska klockan började gå in på stopptid för en mittfältare som förväntas löpa box till box.
Yayas defensiva arbete har alltid varit ifrågasatt. Tack vare sin offensiva briljans har han haft mandat att fuska i försvarsarbetet och inte följa med sina spelare.
Men jag höjer på ögonbrynen över hans minimala bidrag hittills denna säsong. På 647 spelade minuter har Yaya Touré endast noterats för två brytningar (interceptions). Fernandinho har 13 på kortare speltid.

Manuel Pellegrini har försvarat sin stjärna. Framhållit att sommaren varit hektisk och att Yaya behöver tid för att hitta formen. Vincent Kompany var inne på samma linje när han talade med Daily Mail i början av oktober.
– Han (Yaya) har gjort så mycket för klubben, han har alltid spelat fantastiskt bra. När han är bra är laget bra. Vi har haft en tuff start på säsongen och spelat hårda matcher. Det går inte att förneka. Han har lagt ribban på en hög nivå. Men att säga att han inte är på topp, jag håller inte med. Det är tidigt på säsongen. Alla kommer att höja sig.
Det sa alltså Vincent Kompany för en månad sedan. Två dagar senare sköt Yaya Touré segermålet borta mot Aston Villa, men sedan har han tappat igen i takt med att laget gått in i en djup formsvacka.
Kan han höja sig? Givetvis. Och känslan är att Manchester Citys förhoppningar om ligatiteln – och en Champions League-framgång – vilar till stor del i händerna på lagets mittfältsmotor.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB