Startsida / Inlägg

Dokument: De Geas väg från ifrågasatt till hyllad

av Kalle Karlsson
Manchester United v Liverpool - Premier League

Han kom till England som en ung, spenslig målvakt med massor av potential. Starten blev tuff, men David De Gea antog utmaningen.
Han förändrade sin attityd till träning, bytte tacos mot proteindrinkar och byggde styrka.
Den här hösten har han tagit klivet upp bland de allra största.

Efter en Premier League-helg där topplagen vann sina matcher och tabellen mer och mer börjar ta form utefter våra förhandstips, är det oundvikligt att inte landa på David De Gea.
Manchester United vann prestigemötet med Liverpool med 3–0, men tillställningen var jämn spelmässigt. Ena laget gjorde mål på chanserna, det andra laget ställdes mot en levande vägg när de fick lägena.
Jag minns inte hur många ”givna mål” och poäng som David De Gea räddat åt Manchester United den här hösten, men det är många. I princip varje match har han kommit upp med en matchavgörande räddning. Så också i går.
Raheem Sterling och Mario Balotelli fick sina lägen. Varje gång klarade De Gea. Det kanske såg enkelt ut när motståndarna sköt rakt på honom, men det går att vända på det enligt Thomas Ravellis resonemang: ”Det är när jag inte behöver slänga mig som jag har placerat mig rätt”.
David De Geas höst har varit sensationellt bra och bakom en skakig backlinje har han fått möjlighet att briljera. Mer än både Manuel Neuer och Thibaut Courtois som agerar bakom vattentäta försvar. Sedan säsongsstarten har han varit Europas bästa målvakt.
Scenförändringen jämfört med hans första tid i England är total.

David De Gea värvades till Manchester United sommaren 2011 för drygt 17 miljoner pund. Edwin van der Sar hade lagt handskarna på hyllan och Sir Alex Ferguson stod återigen inför det knepiga problemet att ersätta en komplett världsmålvakt.
Förra gången han gjorde det, 1999, slutade det med katastrof och ett gäng temporära målvakter som floppade: Mark Bosnich, Massimo Taibi, Raimond van der Gouw.
Den här gången var Manuel Neuer förstavalet, men när denne valde Bayern München föll valet på en 20-åring från Spanien som var något utöver det vanliga.
Jag minns såväl när David De Gea slog igenom i Atlético, hur han fick chansen när den andre talangen Sergio Asenjo blev skadad, och sedan var så bra att han inte gick att peta. Istället var det Sergio Asenjo som fick flytta på sig.
Det var ganska uppenbart att De Gea hade stor potential, men första månaden på engelsk mark blev en mardröm.

I debuten i Community Shield mot Manchester City tvekade han när Joleon Lescott nickade in 1–0 innan han släppte in Edin Dzekos långskott. United vände efter paus till 3–2-seger så misstagen kostade inget, men när De Gea återigen darrade i debuten i Premier League borta mot West Bromwich var farhågorna där.
Skulle han klara omställningen till Premier League? Visst kunde han mota skott, men hade han tillräckligt bra fysik för att överleva spelet i luftrummet?
Vi minns bilderna av hur David De Gea flög som en vante i luftduellerna på Hawthorns.
– Han kommer få en klapp på huvudet och ett ”Välkommen till England”, sa Alex Ferguson med ett snett leende efter mötet med WBA.
Det såg ut som en lättviktare som tagit steget upp i tungvikt; i La Liga finns bollbegåvningar av yppersta klass, men centertankar av Andy Carroll-snitt lyser med sin frånvaro.
Stora, tunga, nickstarka strikers var en ny erfarenhet för David De Gea och han skulle få lära sig den hårda vägen.

Eric Steele var målvaktstränare i Manchester United under många år. Han berättar om hur han fick lägga om hela träningsupplägget när David De Gea kom till klubben. När 20-åringen anlände till England vägde han bara 71 kilo fördelat på sina 190 centimeter.
– Första halvåret var hemskt, sa Eric Steele till United Review.
– Vi arbetade med honom hårt både på och utanför planen för att göra honom med kraftfull. Vi förändrade hans livsstil. Han kunde avsluta träningen och åka hem direkt. När vi sa åt honom att komma tillbaka på eftermiddagen undrade han: ”Varför?”
– Det fanns issues med hans livsstil. Han sov två-tre gånger om dagen. Han åt kvällsmat på natten. Han åt för mycket tacos. Vi gav honom proteindrinkar och som vi fick tvinga i honom. Vi beordrade honom att träna extra i gymmet. Han avskydde det. De kör inte mycket gym i Spanien, men vi behövde bygga upp hans core-styrka.

Styrketräning tar tid och innan David De Gea hunnit bygga på sig muskler hade Manchester United åkt ur Champions League borta mot Basel. I mellansdagarna kom chockförlusten mot krislaget Blackburn, där De Gea var inblandade i ett par av baklängesmålen.
Där och då var kritiken frän. Nedan är två kommentarer från svenska Muss supporterforum. De skrevs förstås i affekt, men de beskriver tydligt hur ifrågasatt David De Gea var av sina egna supportrar under debutsäsongen.
”De Gea är i nuläget en liten, liten uppgradering på Massimo Taibi. Helt ärligt är han helt värdelös och pressen har rätt i allt vad dom har skrivit. Övriga lags supportrar skrattar åt oss med den rätta. De Gea är ansvarig för CL uttåget samt att vi idag med största sannolikhet spelade bort PL också”.
”De Gea är så jävla kass att det är ett skämt att vi betalat så mycket för honom. Låt dansken stå resten av matcherna. De Gea är inte ett dugg bättre än polacken vi redan har.”
Alex Ferguson stod bakom sin målvakt utåt, men direkt efter Blackburn-debaclet fick Anders Lindegaard vakta målet de tre efterföljande ligamatcherna.

På Carrington hade dock Eric Steele fått till en attitydförändring hos sin adept. De Gea kunde, enligt Steele, vara alltför gravallvarlig på träningarna på grund av att han var trött, fysiskt och mentalt.
– Jag sa åt honom att han var tvungen att träna bättre, att han behövde leverera varje dag. Det fanns tillfällen under första året då han tränade dåligt. Jag berättade för honom att spelarna tar besluten åt managern, inte tvärtom. Han skulle vara först, inte sist ut till passen.
Samtidigt tog Eric Steele spanskalektioner för att kunna kommunicera bättre.
Första halvåret var skakigt, men om det finns ett ögonblick som vände David De Gea karriär i England var det den 5 februari 2012 på Stamford Bridge. Chelsea hade haft ledningen med 3–0, men United hämtade upp försprånget under andra halvlek. När minuter återstod fick Juan Mata drömträff på en frispark. Bollen såg ut att segla mot krysset när David De Gea – på något mirakulöst sätt – fick upp ett finger och räddade skottet.
Den räddningen gav självförtroende och under våren agerade han plötsligt med pondus.

Säsongen efter blev David De Geas genombrottsår i Premier League. Manchester United vann ligan och David De Gea fans med i ”PFA Team of the Year”, ett stort erkännande för den unge spanjoren.
Där fanns ett annat minnesvärt ögonblick för David De Gea, duellen med Andy Carroll, då spanjoren enligt Alex Ferugson blev utsatt för en misshandel. De Gea reste sig upp och spelade vidare – och United bärgade titeln.
Men efter det året lämnade Alex Ferguson och när David Moyes tog över städade han undan hela coachstaben. Eric Steele fick gå och enligt uppgifter i engelsk press var De Gea inte helt nöjd med situationen.
Men efterträdaren blev en fullträff. Chris Woods, den tidigare engelske landslagsmålvakten, kom in med nya idéer och bara någon månad senare uttalade sig De Gea om det nya samarbetet:
– Det har fungerat fantastiskt bra under nye målvaktstränaren. Han är riktigt bra, laid-back, väldigt lugn. Varje träning är på hundra procent, men vi har roligt och jag gillar det. Självklart var jag ledsen över att Eric Steele fick gå, du kommer alltid sakna någon som du dagligen arbetat tätt med i två års tid. Han fanns alltid där, gav mig alltid råd och tittade på hur jag kunde utveckla saker.
Förra säsongen, under David Moyes mardrömsår, var David De Gea och Wayne Rooney förmodligen de enda Manchester United-spelarna som kom undan med hedern i behåll.

Till den här säsongen fick David De Gea vinka adjö till ännu en målvaktstränare. Louis van Gaal ville ha sin egen coach setup och det var ingen skräll att han tog med sig ansedde holländaren Frank Hoek till Manchester. Hoek har tidigare arbetat med Edwin van der Sar i Ajax, Victor Valdés och Pepe Reina i Barcelona. Det blev en ny omställning, framför allt mer fokus på spelet med fötterna, men sett till insatserna i höst har David De Gea knappast lidit av att få en ny mentor:
– För mig och de andra målvakterna har inneburit ett nytt sätt att träna, men Frank vet allt om målvaktsspel. Han är en av de bästa jag sett. Han vill arbeta med positioneringen för olika typer av inlägg. Och han vill att vi använder fötterna, uppspelen är viktiga för honom.

Så vad återstår för David De Gea? Han är, 24 år ung,  redan en av världens bästa målvakter i konkurrens med Manuel Neuer och Thibaut Courtois.
Bayern München-spelaren är nominerad till Ballon d’Or och skulle han vinna priset kommer målvakternas status höjas. Kan David De Gea vinna PFA Player of the Year?
Det blir förstås svårt om Manchester United inte blandar sig i toppstriden, men sett till den här hösten är han med där uppe med Alexis Sanchez, Sergio Agüero & Co bland ligans allra bästa aktörer.
Hans första tid i England var påfrestande, men David De Gea har gått från att vara pojke till att bli en man bland män.

Källor (citat): The Guardian, United Review.

Statistiken visar De Geas utveckling
Uppdaterat, måndag 20.40.
Gary Neville analyserade David De Gea i Sky Sports på måndagskvällen och nämnde hur han utvecklat sin teknik. Enligt Neville är Manchester United-målvakten bättre i frilägen (istället för att gå ut, väntar han ut skytten). Han släpper färre farliga returer. Men det mest talande var statistiken över spanjorens spel i luften. Debutsäsongen i England greppade han 56,5% av inläggen (43,7% boxades undan). Säsongen 2012/13 var siffran 48,9%. Den här säsongen har De Gea klistrat 91,7% av inläggen. Statistiken demonstrerar hur De Gea utvecklats markant på det området som tidigare var hans akilleshäl.

Degea-stats
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB