Startsida / Inlägg

Så ska Hazard erövra fotbollstronen

av Kalle Karlsson

Eden Hazard har utsetts till årets spelare i Premier League. Ett naturligt val. Samtidigt visar hans siffror att han har en del kvar för att ta steget upp bland världens allra bästa spelare.

Eden Hazard mottog priset PFA Player of the year vid en ceremoni i London på söndagskvällen. Det var ett väntat val, den enda som jag ansåg som kunde utmana om det priset var David De Gea, möjligen, möjligen Harry Kane. Men eftersom målvakter är i praktiken uteslutna från den här typen av erkännande (bara en målvakt har vunnit Ballon d’Or sedan 1960) och eftersom Manchester United inte har varit i närheten av någon titelstrid så föreföll det osannolikt.

Eden Hazard är en värdig vinnare. Han har varit oerhört bra den här säsongen, från start till mål. Annars brukar offensiva spelare falla i in svackor, perioder där spelet inte fungerar, men belgaren har hållit en hög lägstanivå.
Det är en ren njutning att se honom spela nuförtiden. Drivet i steget, den låga tyngdpunkten och balansen, tekniken där bollen är som fastlimmad vid fötterna. Förmågan att hela tiden utmana. Det går knappt att få stopp på Hazard i ett en-mot-en-läge. Det enda försvararna kan göra är att fördröja och invänta understöd. I det avseendet påminner han om Leo Messi.
Eden Hazard var brutalt bra redan under tiden i Lille, en stjärna i Ligue 1. Han gjorde avtryck redan under sina första matcher i Premier League och förra säsongen tog han ytterligare kliv. Men de senaste åtta månaderna har han tagit klivet upp bland den exklusiva skaran i den absoluta världseliten, topp tio-tolv i världen.
– Han är på samma nivå som Ronaldo och Messi, sa José Mourinho nyligen.
Jag förstår att det ligger nära till hands att hävda det i takt med att Eden Hazard snurrar upp försvarare i Premier League, men det är fortfarande i bit kvar.

Förra året skrev jag att det som krävdes för att Hazard skulle ta ytterligare ett kliv var en definierande insats på den allra högsta nivån, mot toppmotstånd i Champions League. Den saknas fortfarande.
Det som också saknas i jämförelsen med de allra bästa spelarna i världen är en högre poängproduktion. Eden Hazard har gjort 13 mål och 8 assist denna säsong i Premier League. Det är bra siffror, men inte fantastiska. Som jämförelse har Leo Messi gjort 36 mål och 16 assist medan Ronaldo har gjort 39 mål och 15 assist i La Liga.
Enligt siffror som Independent tagit fram är det faktiskt bara sex spelare av PFA-vinnarna som har sämre statistik än Eden Hazard, och däribland finns spelare som John Terry och Roy Keane, vars arbetsbeskrivningar knappast handlade om att göra mål och assist. Och en av vinnarna är Ryan Giggs som fick för ”lång och trogen tjänst” snarare än att han var den bästa spelaren just den säsongen.
För att ta nästa kliv behöver Eden Hazard blir mer effektiv, mer skoningslös. Han behöver genomgå samma process som Cristiano Ronaldo gjorde under sin tid i England. Från one-trick-pony till skyttekung.
”Jag vet inte om Hazard har hungern att göra mål som Ronaldo, Messi och Suárez. De spelarna har en ständig aptit för att få in bollen i mål. De är ostoppbara. Hazard verkar vara en avslappnad själv. En som är lycklig så länge han tar sig förbi ett par motståndare och serverar bollen på silverfat till en lagkamrat”‚ skrev Paul Scholes i en krönika i Independent.

I rollen som katalysator är Eden Hazard ovärderlig för Chelsea. Det är han som oftast får saker att hända i offensiven, så hans bidrag i titelvinsten går inte att överdriva.
För att ta nästa kliv och slåss om tronen i fotbollsvärlden efter Cristiano Ronaldo- och Leo Messi-eran behöver han göra fler mål och assist.

FAKTA/Så många poäng har PFA-vinnarna gjort

hazard
Källa: Independent

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB