Startsida / Inlägg

Loftus-Cheeks start ger hint om framtiden

av Kalle Karlsson

Så har det hänt! José Mourinho har gett en start till en egenfostrad spelare i Chelsea.
Det dröjde alltså till maj 2015 innan det skedde, men det här är inte tillfället för att kritisera det som skett tidigare. Det här är istället tillfället för att glädjas åt 19-årige Ruben Loftus-Cheek och att tiderna är på väg att förändras, även i en klubb som Chelsea.

Ruben Loftus-Cheek från Lewisham i sydöstra London kom till Chelsea som åttaåring, 2004. Han har slagit sig fram genom akademin och var kapten när Chelseas U18-lag vann FA Youth Cup. I december 2014 gjorde han debut i a-laget som inhoppare i gruppspelet i Champions League mot Sporting Lissabon. I Premier League hade han fram till igår bara spelat en minut, ett inhopp på tilläggstid mot Manchester City.
På söndagen, när ligatiteln redan var säkrad och Liverpool besökte Stamford Bridge, fick José Mourinho chansen att starta med Ruben Loftus-Cheek. 19-åringen tog plats på det defensiva mittfältet bredvid John Obi Mikel och han gjorde det bra. Loftus-Cheek spelade enkelt och klokt. Med sin eleganta stil och sitt trygga passningsspel såg han ut som en spelare som gjort 20 matcher i den här ligan, snarare än en nervös debutant. Även om det mest handlade om spel i sidled gick han av planen med 100 i passningsprocent. En Michael Carrick-light? Engelsk fotboll svämmar inte över av den här spelartypen så Loftus-Cheek är intressant av flera anledningar.
När Liverpool väl började hitta in bakom honom och Mikel i andra halvlek fick tonåringen ge plats åt Nemanja Matic. José Mourinho hade skrivit en liten bit historia, men han ville inte förlora matchen och låta Loftus-Cheek se dum ut. Som vanligt agerade han i rätt ögonblick, ännu ett bevis på skicklig matchcoachning.

Chelsea har som alla vet haft fasligt svårt att få de egna att etablera sig i a-laget. Men Ruben Loftus-Cheek kan snart följas av fler egenfostrade spelare i José Mourinhos elva. Patrick Bamford har gjort succé på lån för Middlesbrough och Dominic Solanke har redan debuterat i Champions League.
José Mourinho är en av världens skickligaste tränare och hans cv är imponerande. Han släppte visserligen fram en ung Davide Santon i Inter, men bortsett från honom kommer jag inte på att han lyft upp och etablerat någon annan ung, egenfostrad spelare i sina startelvor genom åren.
Det ska bli oerhört intressant att se hur han lyckas matcha fram den här lysande generationen Chelsea-ungdomar som sopat banan med resten av fotbolls-Europa. Portugisen har sagt att han inte vill att Solanke går på lån nästa säsong. ”Det är bättre att stanna i Chelsea, vara en del av laget och steg för steg närma sig en startplats”, har Mourinho sagt. Ruben Loftus-Cheek är ett exempel på det. Han har, till skillnad mot i princip alla andra lovande Chelseaspelare, inte gått på lån.
Kan vi få se ett Chelsea med Ruben Loftus-Cheek, Dominic Solanke, Lewis Baker, Nathan Aké och Patrick Bamford i startelvan om fyra år?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB