Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 18 – Newcastle

av Kalle Karlsson

Förra säsongen var ytterligare ett dystert kapitel i Newcastles nutidshistoria. Nu finns det anledning att se positivt på framtiden.

Förra säsongen:
Premier League: 15.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Kvartsfinal.

Ni minns säkert hur förra säsongen utvecklade sig i Newcastle. Alan Pardew ledde laget under hösten. Det gnyddes lite i supporterleden, Pardew var aldrig riktigt uppskattad i klubben bortsett från säsongen 2011/12 då Newcastle sensationellt slutade femma i ligan.
Hösten bjöd inte på så många höjdpunkter. Rolando Aarons var en pigg nykomling. Ayoze Pérez hittade målet rätt ofta, Moussa Sissoko var vass och Daryl Janmaat var en fullvärdig ersättare till Mathieu Debuchy.
Sedan var det mesta samma gamla visa. Försvaret läckte. Anfallet var för svagt. Nyförvärvet från franska ligan, Emmanuel Rivière var mållös. På mittfältet saknades kreativitet. Spelet var på sin höjd mediokert, ibland katastrofalt.
När Alan Pardew uppvaktades av Crystal Palace tog han sitt pick och pack och drog. Där skulle han senare göra succé.
Newcastle lät John Carver agera interimstränare, men när man inte fann någon lösning gav man Carver jobbet säsongen ut. Det höll på att sluta i Championship. Vid ett tillfälle hade laget åtta raka (!) förluster.
Mycket av ilskan från läktarna riktades mot ägaren Mike Ashley som återigen hållit igen gällande spelarköp. Det gick så långt som att supportrar uppmanade till att bojkotta matcher. Det var sorgligt att se den utvecklingen hos den klubb som genom åren haft de mest trogna och stöttande fansen.
Nu blåser nya vindar.

Vi ska inte överdriva det hela men Mike Ashley har samlat en del pluspoäng. Managertillsättningen av Steve McClaren kanske inte får fansen att göra kullerbyttor, men jag tycker att det är en klok rekrytering. McClaren är allt annat än ett populistiskt val, men ett populistiskt val är det sista Newcastle hade behövt. McClaren står för stabilitet.
Några intressanta nyförvärv har anlänt i sommar.
> Georginio Wijnaldum, 24, från PSV Eindhoven ska bidra med spets på offensivt mittfält. Jag har sett Wijnaldum för lite för att kunna bedöma, men många verkar tro på stordåd.
> Anfallaren Aleksandar Mitrovic, som jagats av flera av Europas storklubbar, är ett minst lika spännande tillskott. Mitrovic är bara 20 år men kostade cirka 13 miljoner pund. Tanken är att den förre Anderlecht-spelaren ska leverera målen som uteblev i fjol.
> Chancel Mbemba, 21, hämtas också från Anderlecht. Mbemba är mittback, en lagdel som var i akut behov av förstärkningar. Jag hade gärna sett en till mittback med lite mer rutin, typ en Joleon Lescott.
Det finns andra spelare som känns som nyförvärv. Siem De Jong hann inte spela många matcher innan han skadades. 19-årige yttern Rolando Aarons började så lovande, men missade en stor del av vintern och våren på grund av skada.

Mike Ashley har öppnat plånboken och beviljat köp av lovande spelare med utvecklingspotential. Det borde skapa lite lugn i supporterled. Harmoni vore efterlängtat hos ”skatorna”.
Newcastle har faktiskt inte blivit av med någon spelare som man ville behålla. Truppen känns starkare och en placering i mitten. Steve McClaren har ett rykte om sig att vara pragmatisk. Han spelar för resultat så förvänta er ingen champagnefotboll på St James’ Park. Däremot kan Newcastle säkert stänga till och snuva ett par topplag på poäng.

Tänkbar startelva:
Krul – Janmaat, Coloccini, Mbemba, Haïdara – Tioté, Colback – Sissoko, Wijnaldum, Aarons – Mitrovic.
Nyckelspelare: Fabricio Coloccini.
Håll ögonen på: Rolando Aarons.

Nyförvärv
Chancel Mbemba – Anderlecht, £8.5m
Aleksandar Mitrovic – Anderlecht, £13m
Georginio Wijnaldum – PSV, 14.5m

Förluster
Sammy Ameobi – Cardiff City, Loan
Jonas Gutierrez – Released
Ryan Taylor – Released
Adam Campbell – Notts County, Free
Remie Streete – Port Vale, Free
Freddie Woodman – Crawley, Loan
Adam Armstrong – Coventry, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB