Startsida / Inlägg

Vilken premiärshow, Silva!

av Kalle Karlsson

Topplagen var slowstarters i helgen. På måndagen tryckte Manchester City gasen i botten och körde över West Bromwich.

Manchester City har av många, bland annat mig, tippats göra en mellansäsong i år. Laget såg segt och ålderstiget ut under delar av förra säsongen och den oundvikliga generationsväxlingen står för dörren.
City har dock en fenomenal högstanivå och demonstrerade den med all önskvärd tydlighet i första halvlek mot West Bromwich.
Hemmalaget, och i synnerhet managern Tony Pulis, gjorde visserligen sitt bästa för att underlätta för sina gäster. Pulis har hyllats många gånger för sitt sätt att skapa organisation, men hans val idag att spela ett rakt 4-4-2 mot Manchester City blev katastrof. När dessutom anfallarna Rickie Lambert och Saido Berahino inte verkade veta vem som skulle sjunka ned i ”hålet” och fånga upp Yaya Touré blev det än värre. City lattjade med WBA under första halvtimmen. Det var skolpojkar mot män.
David Silva styrde in 1–0 efter skott från Yaya Touré och Yaya dunkade dit 2–0 på Yaya-vis efter ett läckert väggspel med Wilfried Bony.
Yaya Touré var dominant i sin defensiva mittfältsroll. Han samlade, fördelade och styrde. Hans avslut i krysset höll absolut världsklass. Förra säsongen fick han kritik, rättmätig sådan. Yaya Touré blev alldeles för bekväm i det defensiva arbetet och det kostade City poäng. Därför kommer Yayas riktiga test mot Chelsea nästa helg, inte i denna match då West Bromwich gav Citys mittfältare alldeles för frikostiga ytor.
Det fanns en spelare som glänste mer än Yaya Touré.

Hösten 2011 var David Silva Premier Leagues bästa spelare. Han droppade markant under våren det spelåret, och sedan dess har han aldrig riktigt fått erkännandet som superstjärna. Bra, väldigt bra absolut, men när det har nominerats spelare till ”Player of the year” har juryn oftast fastnat för andra.
David Silva gjorde en riktigt bra säsong ifjol, men kvällens insats gav flashbacks till hösten 2011. Silva var fenomenal i sin nummer tio-roll. Han har en förmåga att alltid hitta ytor och han har en unik förmåga att aldrig släppa in motståndarna i press. Han flyttar bollen i exakt rätt ögonblick, vänder på en femöring och spelar. Pass and move i sin allra finaste form.
När han är på det här humöret har han få övermän i ligan.

WBA gjorde sitt bästa för att sparka honom av planen, både Darren Fletcher och Claudio Yacob fick varningar, men Silva reste sig upp och spelade vidare som om inget hänt. Att han dessutom verkar ha hittat en fin förståelse med Raheem Sterling bådar gott för Manuel Pellegrini.
West Bromwich reste sig efter paus, laget skapade tillräckligt med chanser för att göra ett reduceringsmål, men faktum är att man aldrig var inne i den här matchen. Till nästa omgång är Salomon Rondón klar. Den 25-årige anfallaren var en klasspelare tidigare i La Liga och blir en välbehövlig förstärkning. Det finns dock en överhängande risk att detta betyder att Saido Berahino lämnar.
Tony Pulis måste se till att West Bromwich blir det fysiska, jobbiga laget att möta igen. Sett till dagens insats har han en del att jobba på.

***
Den mest intressanta statistikuppgiften ikväll: Senaste fem årens mästarlag har inlett ligan på en måndag…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB