Startsida / Inlägg

Ödesmatch redan i helgen

av Kalle Karlsson

Normalt sett spelas inga ödesmatcher redan i augusti.
På lördag tar Sunderland emot Norwich hemma i andra omgången av Premier League.
Det känns som en ödesmatch.

Premiären förra helgen blev ingen rolig upplevelse för de 3 000 tillresta Sunderland-fansen på King Power Stadium. Efter en halvtimme stod det 3–0 till Leicester.
Sunderlands försvar, där nyförvärven Younes Kaboul och Sebastián Coates bildade mittbackspar, var ett haveri. Leicester hade chanser att göra ännu fler mål. Det var en smärtsam insikt om att det som skulle bli en nystart för Sunderland påminde oerhört mycket om förra säsongen. Fansen börjar befara att denna säsong kommer att bli än mer besvärlig än ifjol.
På lördag väntar Norwich hemma. ”Kanariefåglarna” är tillbaka i högstaligan och ett av lagen som tippas få slåss runt strecket. De föll också i premiären, hemma mot Crystal Palace, och skulle Sunderland förlora även denna match blir det en vägvisare om vart hösten barkar.

Stämningsläget Stadium of Light är nedslaget, och då har vi bara kommit en match in på säsongen. Sunderland AFC har senaste tre säsongerna fått kriga för kontraktet i Premier League. I våras kom Dick Advocaat in som tränare efter sparkade Gustavo Poyet. Uppryckningen var minimal, men den var tillräcklig för att säkra fortsatt Premier League-spel. Advocaat ville lämna efter säsongen. Han talade om att laget behövde tillskott av 4-5 kvalitetsspelare.
Dick Advocaat övertalades att stanna. Med den vetskapen är det förvånande att vi nu står här två veckor före transferstoppet och ser ett Sunderland som inte har värvat nämnvärt. Advocaat borde rimligen ha fått löften om det innan han skrev på för ett nytt år.

Medan Stoke värvat Glen Johnson, Ibrahim Afellay och Xherdan Shaqiri, Crystal Palace har hämtat in Yohan Cabaye, Patrick Bamford, Bakary Sako och Connor Wickham och Bournemouth kan köpa Max Gradel, har ryktena som omger Sunderland mest handlat om lån.
Köpet av Jeremain Lens från Dynamo Kiev för 8 miljoner pund var den typen av tillskott som Dick Advocaat talade om. Samtidigt såldes unge anfallaren Connor Wickham för en högre summa (9 miljoner pund). Försvararen Adam Matthews från Celtic var också en vettig värvning. Men sedan har vi mittbackarna Younes Kaboul och Sebastián Coates, vars karriärkurvor pekat rakt utför senaste åren. Yann M’Vila anslöt på lån och han är en chansning. En före detta supertalang, som haft problem med disciplinen i sin förra klubb och som blev utvisad när han debuterade för Sunderlands U21-lag.
Senaste dagarna har det ryktats om lån av Fabio Borini (Liverpool) och Adnan Januzaj (Manchester United). Borini vägrade flytta till Sunderland förra sommaren och Januzaj har skrattat bort ryktet på Twitter.

Ägaren Ellis Short verkar inte överdrivet intresserad av att spendera, trots att klubben får ta del av det extremt lukrativa tv-avtalet (som växer ytterligare till nästa säsong). När Short väl öppnat plånboken senaste åren har scoutingen varit bristfällig. Pressen på nye sportchefen Lee Congerton är stor.
Sunderland är delvis bakbundet av att man inte har något löneutrymme. Lönekostnaderna uppstiger till 67 procent av omsättningen, vilket är i högsta laget.
Vill Ellis Short fortsätta satsa på en klubb som riskerar att åka ned i Championship? Det är många som undrar.
Han har två veckor på sig att skaffa nödvändiga förstärkningar.

Dessa spelare kommer knappast vara på plats till imorgon. Så vad kan Dick Advocaat hitta på mot Norwich?
Tja, efter en halvtimme i premiären byttes Lee Cattermole ut. Steven Fletcher ersatte och då övergick Sunderland till ett rakt 4-4-2. Därifrån ”vann” man matchen med 2–1 och båda lagets strikers, Jermain Defoe och Fletcher, hittade nätet.
Nu är Adam Johnson borta åtta veckor på grund av en axelskada så Sebastian Larsson lär få chansen till höger på mittfältet, vilket jag hävdar är hans bästa position. Med Fletcher som måltävla finns möjlighet att avfyra vassa inlägg via Larssons högerfot mot en stark huvudspelare.
John O’Shea, lagkapten ifjol, borde komma in i mittförsvaret eftersom Sebastián Coates, som nämnt, hade en mardrömsmatch. Emanuele Giaccherini är ett alternativ på yttermittfält även om Jeremain Lens visade tillräckligt på försäsongen för att få en ny chans.
Dick Advocaat måste hitta rätt.
Förlorar Sunderland på lördag är krisen redan ett faktum.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB