Startsida / Inlägg

Liverpools taktiska dilemma

av Kalle Karlsson

Vi är bara i september, men Brendan Rodgers har redan börjat laborera med nygamla spelsystem.
Kommer han någonsin att hitta rätt formation för sitt Liverpool?

Det finns ingen tränare i toppligorna, mig veterligen, som har hattat mellan olika spelsystem lika frekvent som Brendan Rodgers. Paco Jémez i Rayo Vallecano är en innovativ tränare, men jag har inte upplevt att han hattat lika mycket. Sedan Rodgers anlände till Liverpool sommaren 2012 har han formerat sitt lag enligt en rad olika uppställningar: 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2 (diamant), 3-4-1-2, 4-5-1, 3-1-4-2, 4-4-2, 5-3-2, 3-4-3.
Vi minns exempelvis hur han under debutsäsongen tvistade ett 4-2-3-1 för att få in Luis Suárez och Daniel Sturridge som strikers.
Vi minns hur han under succéåret 2013/14 byggde sitt spelsätt utifrån SAS briljans och använde system med plats för två renodlade anfallare. Han löste senare problematiken med undertalighet centralt med en mittfältsdiamant. Och vi minns inte minst förra säsongen då Rodgers snickrade ihop ett 3-4-3-system och fick se Liverpool lyfta under vintern.

I somras hade Brendan Rodgers bestämt sig. 4-3-3 var modellen Liverpool skulle utgå från kommande säsong. Men det utgick ju givetvis från tanken att den uppställningen skulle inbringa segrar. Om den inte gjorde det visste vi ju att uppställningsfetischisten från Carnlough på Nordirland skulle testa nytt igen.
Igår mot Bordeaux i Europa League blev det ett 3-4-3-system. Tillbaka till den formation som gav en renässans i vintras, men som sedan blev sönderläst av motståndarna och sedan övergavs.

Problemet för Brendan Rodgers är att hans trupp inte är helt kompatibel med något spelsystem. Hans anfallare passar i vissa roller, men då missgynnas hans mittfältare. Och om han optimerar systemet för backlinjen så drabbar det antingen mittfältet eller någon av de dyrt inköpta anfallarna. Om det nu var 4-3-3 som var arbetsmodellen i somras, varför inte värva en renodlad ytter i toppklass? Istället har Liverpool köpt Firmino som slåss med Coutinho om rollen som tia och därför måste fogas in på annat sätt.
– It’s square pegs in round holes, som Graeme Souness uttryckte det i Sky Sports efter mötet med Manchester United.
Här nedan går vi igenom några uppställningar och förklarar Rodgers dilemma.

4-3-3

Liverpool3(I grafiken har Coutinho hamnat på högerkanten istället för vänster).

Kommentar: Brendan Rodgers grundtanke inför säsongen var egentligen att ha James Milner och Jordan Henderson som sittande mittfältare och Coutinho i en offensiv mittfältsroll. Det var så han startade i premiären borta mot Stoke med Jordon Ibe och Adam Lallana på kanterna. Men den insatsen visade att Milner och Henderson blev för statiska i de sittande rollerna. Istället gav formationsförändringen efter paus slutsatsen att dessa behöver en sopkvast (Emre Can eller Lucas Leiva) bakom sig för att våga ta sig framåt i banan.
Så min uppfattning är att det här är den starkaste 4-3-3-uppställningen som Liverpool kan ställa på benen. Ett stort problem tidigare under säsongen var att med denna uppställning kommer Coutinho och Firmino att söka sig inåt i banan. Det kräver ytterbackar som sköter spelbredden offensivt. Men när högerfotade Joe Gomez spelades som vänsterback uteblev dessa överlappningar. Liverpool blev för centrerat och lättläst. Med Alberto Moreno på vänsterbacken får Liverpool en ytterback som kan komma i offensiva rajder. Nackdelen med detta system är att Christian Benteke kan bli isolerad som ensam striker, vilket kan sannerligen blev på Old Trafford. Firmino är inte heller helt klockren när han utgår från höger.
Ett problem: Med offensiva ytterbackar, vilket personalen och strukturen med ”inside wingers” kräver, kommer Liverpool bli sårbart för omställningar. Lagets mittbackar kommer att lockas ut i en mot en-lägen på kanterna och Martin Skrtel är inte helt bekväm i såna situationer, vilket blev extra tydligt när han blev lurad av Anthony Martial i lördags.

Lagdel som gynnas: Mittfältet. Jordan Henderson och James Milner kan med en defensiv spelare som täckning använda sina spetsegenskaper: spela box-to-box.
Lagdel som missgynnas: Anfallet. Christian Benteke blir isolerad som ensam striker.

4-4-2 (diamant)

Liverpool2
Kommentar: Brendan Rodgers har vid olika tillfällen använt en diamant, oftast under tiden då SAS (Sturridge and Suárez) satte skräck i motståndarförsvaren. Jag tycker att det vore spännande att se utifrån dagens spelartyper. James Milner och Jordan Henderson är tillräckligt löpstarka för att klara rollerna som ”indragna yttermittfältare”. Coutinho får rollen som tia och på pappret känns Christian Benteke/Daniel Sturridge som ett hyperintressant anfallspar. Nackdelen är att det inte finns någon given plats för en guldklimp som Jordon Ibe (som dock visat svag form i höst) och att Roberto Firmino, sommarförvärvet från Hoffenheim, får svårt att ta en plats när Sturridge är tillbaka i form. Skulle Rodgers kunna spela Coutinho som indragen yttermittfältare och Firmino som mittfältsspets? Det skulle onekligen gynna Firmino, men jag är inte säker på att Coutinho skulle acceptera en så defensiv roll efter succén ifjol. En tränare måste ju försöka maximera effekten av sina bästa spelare och Coutinho skulle knappast få ut sin potential i den rollen (även om han spelat där lite säsongen 2013/14).
Min uppfattning är att Liverpool borde ge detta system en ny chans enligt uppställningen i grafiken.

Lagdel som gynnas: Anfallet. Christian Benteke får en parhäst där framme. Mittfältet: Centralt övertag med bollen.
Lagdel som missgynnas: Mittfältet (i defensiven): Många löpmeter utan boll. Ytterbackar: Kommer oundvikligen hamna i en mot två-situationer i ytterzoner.

3-4-3 (3-4-2-1)

Liverpool4(I grafiken har Coutinho hamnat på högerkanten istället för vänster).

Kommentar: När Liverpools försvar havererat med jämna och ojämna mellanrum har Brendan Rodgers medicin varit att formera en trebackslinje. Distinktionen mellan en trebackslinje och en fembackslinje är hårfin, en trebackslinje blir alltid en fembackslinje i försvarsspelet. Många avfärdade tanken på trebackslinjen i somras, men är det något vi vet om Brendan Rodgers är att spelsystem kan komma och gå när man minst anar det. Igår i Europa League borta mot Bordeaux var trebackslinjen och 3-4-3 (eller 3-4-2-1) tillbaka. En del Liverpoolfans kräks av att höra talas om den här uppställningen, men det finns fördelar. Dels så ligger laget automatiskt i ett 3-4-3 i uppspelsfasen. Man behöver således inte droppa ned en mittfältare mellan mittbackarna, dels så har motståndarna alltid problem att plocka upp de indragna yttrarna, i det här fallet Firmino och Coutinho.
En uppenbar nackdel är att wingback-rollerna (i mittfältsfyran) i ett 3-4-3 knappast kan upptas av en offensivt lagda spelare. Coutinho kan inte utgå från vänster mittfält i ett 3-4-3 eftersom den rollen blir för defensiv. Det är tveksamt om ens Adam Lallana grejar den uppgiften. Då kommer de automatiskt att hamna som vänsterback i försvarsspelet, likt Danny Ings på Old Trafford, och således vara för långt ifrån målet när Liverpool vinner boll och ska ställa om. Dessa roller måste upptas av ytterbackar (Clyne/Moreno/Gomez) eller tvåvägsmittfältare (Milner/Ibe).

Lagdel som gynnas: Försvaret. Får extra täckning med tre mittbackar.
Lagdel som missgynnas: Mittfältet. I defensiven blir man i numerärt underläge på centralt mittfält. Ytterbackar: Skolas om till wingbackar.

4-2-3-1

Liverpool1

Kommentar: Offensivt ser det här superspännande ut. Kvartetten där framme skulle kunna ha riktigt kul även om Daniel Sturridge i detta fall inte får plats som striker utan får utgå från höger. Problemet här blir på mittfältet. Med så offensiv frontfyra behövs täckning på mittfältet och då vill jag ha in en rent defensiv spelare bredvid Jordan Henderson. James Milner hamnar utanför. Den här uppställningen skulle dock kunna fungera om Sturridge fick samma arbetsbeskrivning som Luis Suárez under hösten 2013/14, det vill säga, utgå från kanten men spela i praktiken som en striker. Då, för två år sedan, var det Glen Johnson som fick sköta hela vänsterkanten offensivt (medan Jordan Henderson täckte defensivt). Nu skulle Sturridge kunna kliva in och ge Christian Benteke understöd och släppa kanten till Nathaniel Clyne.

Lagdel som gynnas: Offensivt mittfält. Där får man in Coutinho, Sturridge och Firmino och kan rotera med Adam Lallana och Jordon Ibe.
Lagdel som missgynnas: Ingen (med rätt struktur och arbetsbeskrivning). Individuella spelare missgynnas, som Emre Can, Lucas Leiva och James Milner (dessa tre får slåss om en plats bredvid Henderson).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB