Startsida / Inlägg

Cech + kontringsspel – en vinnande formel

av Kalle Karlsson

Minns ni hur det lät efter Arsenals premiär mot West Ham? Gunners förlorade med 0–2 och Petr Cech fick kritik för sitt agerande vid båda målen. Han var feltajmad när Cheikhou Kouyaté nickade in 0–1 och såg passiv ut, stod möjligen på fel ben, när Mauro Zárate distanssköt in 0–2.
”José Mourinho visste något som vi andra inte visste”.
”Petr Cech har blivit rostig av att sitta på bänken ett år bakom Thibaut Courtois”.
Det är bara två månader sedan, men det har hänt en del sedan dess. Petr Cech har visat sitt värde i Arsenaltröjan. Eller rättare sagt: Han har verkligen visat sitt värde.
Cechs stigande form har sammanträffat med Arsenals stigande form och det är ingen slump. Nu finns tryggheten bakifrån, vetskapen om att laget har en målvakt som gör matchavgörande räddningar. Vi minns ju hans fenomenala parad när Christian Benteke avslutade från nära håll mot Liverpool. Han gjorde en matchavgörande räddning då Anthony Martial hade läge att ge Manchester United en livlina i mötet för ett par veckor sedan.
Igår gjorde han en stormatch och var segerorganisatören bakom Arsenals blytunga seger mot Bayern München.

Arsenal valde den väntade strategin igår. De lät Bayern ta hand om bollinnehavet och satsade på kontringar.
Deras 4-3-3 blev ett 4-4-2 i försvar med två raka linjer som tvingade Bayern till kanterna och efterföljande inlägg. Och där har Per Mertesacker och Laurent Koscielny numera ett samarbete som bär frukt, inte som förr när inlägg var en akilleshäl.
Den här taktiken hade kunnat betala sig i första halvlek då Theo Walcott fick några omställningslägen där han oroade gästernas försvar. Det hade förstås även kunnat kosta baklängesmål eftersom Bayern är ett av Europas bästa lag och alltid kommer att skapa chanser, oavsett motstånd. Tyskarnas sätt att spela sig ur trånga situationer igår påminde en hel del om hur Barcelona brukar hänföra oss. Den individuella kvaliteten är extremt hög på en del fötter och hjärnor (Philipp Lahm!). Den underbare Douglas Costa hade sån lekstuga med Héctor Bellerín på vänsterkanten att jag funderade om Bellerín skulle behöva hjälp för att hitta till omklädningsrummet i pausen.
Hur Pep Guardiola kunde flytta Costa till högerkanten i andra halvlek när brassen skaffat sig ett sånt mentalt övertag var häpnadsväckande. Pep vet förstås bättre än alla andra, men det kändes som en taktisk blunder. När Bellerín slapp Costa satte han inte en fot fel och spelade upp sig till ett bra slutbetyg. Nacho Monreal på vänsterbacken klarade Costa avsevärt bättre och var bra matchen igenom.
Bayern hade gjort mål om Robert Lewandowski – spelaren som Thierry Henry befängt nog kallade ”bäst i världen” – varit skarpare. De hade definitivt gjort det om Petr Cech varit en ordinär målvakt.
Sommarförvärvet från Chelsea ägde sitt straffområde igår och han gjorde en hyperviktig räddning när Lewandowski sprang sig till ett friläge vid ställningen 0–0.
En stor målvakt gör stora räddningar i stora, avgörande ögonblick och Petr Cech framstår nu som en ett tungt argument till att Arsenal är bättre i år än vid motsvarade tidpunkt ifjol.
Nu när laget har fått spets i sina omställningar kan kombinationen av toppkvalitet mellan stolparna och ett förfinat kontringsspel bära långt.
Hur långt?
Tja, jag tippade ju inför säsongen att Arsenal skulle vinna ligatiteln och det står jag fast vid.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB