Startsida / Inlägg

Videoblogg: Analys av Lagerbäcks tes

av Kalle Karlsson

Lars Lagerbäck har senaste åren blivit en hyllad expert i Viasat. Jag är en av dem som älskar när den före detta svenske förbundskaptenen dissekerar defensiva brister och förtjänster. Det inte Lagerbäck vet om försvarsspel är förmodligen inte värt att veta.
Det finns dock en taktisk detalj där jag inte alls delar hans uppfattning. Det handlar om försvarsspel vid kantfrisparkar där Lagerbäck gång på gång i Viasat kritiserat lag som använder en hög försvarslinje. Varje gång ett mål görs efter en frispark från kanten slutar det med en diskussion där Lagerbäck slår fast att han inte förstår varför lag inte positionerar sin försvarslinje några meter längre ned.
Eftersom han fått stå oemotsagd har det blivit en ”sanning” här hemma, än mer cementerad efter Arsenal-Bayern München förra veckan.
Jag vet inte hur många som senaste åren frågat mig på Twitter om det här och varför lag inte agerar som Lagerbäck förespråkar. Jag har tyckt att ämnet är för ”smalt”‚ men vad tusan – inget är för smalt för den här bloggen så nu kastar vi oss in i nörderiet ordentligt. Se tv-analysen nedan.

Kontentan av det hela, min tes är denna:
När Bayern släpper in mål mot Arsenal är det ett individuellt misstag av Manuel Neuer – inte något som enbart kan skyllas på den höga försvarslinjen.
Jag upplever att problemet vid insläppta mål vid ”hög linje” är ofta försvarare som inte gör sitt jobb, det vill säga att ”blocka” löpningar.
Har du nickstarka spelare, vilket Lars Lagerbäck haft i alla sina lag, kan du försvara dig lägre. Har du kortväxta spelare bör du hålla upp din linje. Du kommer släppa in mål ibland, men det gör du oavsett vilken strategi du använder.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB