Startsida / Inlägg

Garde har ett omöjligt uppdrag i Villa

av Kalle Karlsson

Sist i tabellen, ett lag utan trygghet och en klubb som varit på väg utför en längre tid.
Remi Garde har antagit Premier Leagues tuffaste uppdrag.

Det som varit på tapeten i lite mer än en vecka är nu klart. Remi Garde, den före detta Lyontränaren, tar över Aston Villa. Igår satt han på läktaren och fick se Villa få stryk borta mot Tottenham med 3–1.
Han insåg nog att han har en del att jobba på.
Aston Villa har fyra senaste säsongerna varit nära att ramla ur. De har på något sätt lyckats klara nytt kontrakt med placeringarna 16, 15, 15, 17.
Nu ser läget än värre ut. Med blott fyra poäng efter 11 omgångar talar väldigt lite för att laget ska överleva. Inget lag under Premier League-eran som tagit så få poäng så långt in på säsongen har klarat sig.

Att Tim Sherwood fick lämna sin post var naturligt. Han var en korttidslösning som fick effekt i våras. Han väckte liv i Christian Benteke, räddade kontraktet och förde laget till en FA-cupfinal. Gott så, men ”Tactics-Tim” var inte den långsiktiga lösningen precis som han inte var den långsiktiga lösningen i Tottenham heller.
Däremot lägger jag inte överdrivet stort ansvar på Tim Sherwood. Aston Villa har varit en klubb i utförsbacke i flera år och problemen finns ovanför tränarens huvud.
Ägaren Randy Lerner har velat sälja klubben en längre tid, egentligen ända sedan Martin O’Neill avgick dagarna före premiären 2010/11. Ända sedan dess har Lerners intresse avtagit. I Sky Sports igår redovisade man statistik som visade på klubbens ”net spend” senaste tio åren:
2006/07: £16,1m
2007/08: £3,9m
2008/09: £42,8m
2009/10: £20,5m
2010/11: £4m
2011/12: £21,2m (vinst)
2012/13: £19,5m
2013/14: £13,8m
2014/15: £7,1m
2015/16: £9,3
Siffrorna visar att i takt med att Randy Lerners engagemang minskat har Aston Villa dränerats på kvalitet.
Sommarens värvningar är tydliga exempel där Tim Sherwood likt Brendan Rodgers fick förhålla sig till en transferkommitté med bland andra sportchefen Hendrik Almstadt. Igår började Jordan Ayew, Rudy Gestede, Jordan Veretout och Jordan Amavi på bänken. Även om man kan diskutera det så är det ett mått på att rekryteringsarbetet inte fungerat.

Nu får Aston Villa in en fransk tränare så lagets landsmännen som hämtats från Ligue 1 lär få förnyat hopp.
Remi Garde är mest känd i England som truppspelare i Arsenal under Arsène Wengers första år i klubben. Garde var Wengers första värvning till Arsenal och har nämnts som en tänkbar assisterande tränare och vid ett tillfälle kandidat som sportchef efter David Dein.
Jag tyckte Remi Garde framstod som ett spännande tränarnamn när han gjorde fina resultat med ett ungt Lyon. Men den här utmaningen är diger, på gränsen till övermäktig.
49-åringen tar över ett Aston Villa som varit inblandat i nedflyttningsstriden fyra senaste åren. Ett Aston Villa som i somras tappade sina tre viktigaste spelare i Ron Vlaar, Fabian Delph och Christian Benteke. Ett Aston Villa där målvakten Brad Guzan är i usel form och har varit senaste halvåret. Ett Aston Villa som egentligen inte besitter någon spetskvalitet; de kan inte försvara, kan inte styra mittfältet och har svårt att göra mål.

Så vad måste Remi Garde göra?
Ja, först kan han börja med att skrämma i väg hemmaspöket. På de fyra senaste säsongerna har Aston Villa vunnit 20 matcher på Villa Park. Sammanlagt. Det är blott fem per säsong.
Han kan göra ett försök att styra upp försvaret. Det blir inte lätt med den personal som finns till hands, och Joleon Lescott har dessvärre inte blivit den förstärkning man hoppats på.
Sedan måste Remi Garde parallellt hitta ett sätt att göra mål.
Att dels göra laget tajtare, dels mer spetsigt offensivt är förstås ingen enkel matematik. Framför allt inte när Randy Lerner knappast kommer ösa värvningspengar över den nye tränaren till januarifönstret.
Ett drag kan vara att ge publikfavoriten Carles Gil större förtroende. Spanjoren imponerar ofta när han får chansen och är lagets bästa kreativa källa. Ett annat drag kan vara att spela Rudy Gestede som kan ge ”enkla gratismål” tack vare sin exceptionella styrka i luftrummet. Igår var han nära att nicka in 2–2 när Hugo Lloris feltajmade en utrusning.

Aston Villa har varit redan katapultstolen för tränare senaste decenniet. Få av dem som tagit över på Villa Park har fått se karriären skjuta i höjden.
John Gregory och David O’Leary hade hyfsade framgångar under första halvan av 00-talet. Deras senaste uppdrag var Crawley Town och Al-Ahli. Graham Taylor är ett aktat tränarnamn i England, men han tränade aldrig mer ett klubblag efter uppdraget i Villa. Detsamma gäller för Gérard Houllier. Paul Lambert fick sparken i februari och har varit arbetslös sedan dess. Tim Sherwood kommer knappast ha lätt att få ett nytt jobb i Premier League efter två avskedningar.

Jag är aningen förvånad att Garde, som avböjde erbjudandet att ersätta Alan Pardew i Newcastle, nu har hoppat på Aston Villa.
Historien talar emot honom.
Största problemet: Det finns inte mycket som talar för hans Aston Villa.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB