Startsida / Inlägg

Everton visade varför de inte räcker till

av Kalle Karlsson

Everton visade att laget spelmässigt inte är sämre än något annat topplag i ligan.
Samtidigt visade man vad som är skillnaden mot storlagen.

Norwich och Everton spelade upp en match med två ansikten.
De formstarka gästerna dominerade den första halvleken. Med så många unga, formstarka spelare, vars karriärkurvor pekar uppåt, är Everton en outsider denna säsong.
Om Romelu Lukaku, Ross Barkley, John Stones och Gerard Deulofeu fortsätter utvecklas finns ingenting som säger att Everton inte skulle kunna blanda sig i striden om Champions League-platser. Åtminstone inte denna säsong då toppen är sämre och mer oviss än tidigare.
Senaste veckorna har Everton visat finfin form. Senast laget förlorade i Premier League var 24 oktober borta mot Arsenal (2–1).
Men trots att Everton spelat så bra och trots att offensiven är så vass har laget slängt bort sex poäng senaste fyra matcherna. Mot Bournemouth slängde man bort poäng i slutminuterna. Mot Crystal Palace i måndags var man det bästa laget utan att vinna.
Och så samma visa igen idag i den tidiga lördagsmatchen.

Everton var lysande i första halvlek. Romelu Lukaku nickade in 0–1 redan i 15:e minuten efter ett precist inlägg från Deulofeu. Det var sjätte ligamatchen i rad som Lukaku hittade rätt. Hur länge håller Jamie Vardys nysatta rekord?
Från den punkten var det bara ett lag på banan. Bara Lukaku hade själv tre-fyra lägen att öka på ledningen. Leighton Baines prickade stolpen. Roberto Martínez gäng borde ha lett med tre bollar i paus.
Men Everton saknar topplagens kompromisslöshet, den där slugheten i de avgörande momenten som ett Chelsea, Manchester United, Manchester City och Arsenal har haft, historiskt sett.
Det är lite trist att behöva konstatera att detta spännande, charmiga Everton ändå inte har det som krävs för att blanda sig i toppstriden. Pratar vi ren kvalitet så så finns den i överflöd. Everton har fyra-fem spelare (Stones, Barkley, Lukaku, Deulofeu, Séamus Coleman) som kommer att vara högvilt på marknaden till sommaren. Men rutinen och effektiviteten räcker inte till.

I andra halvlek var Evertons övertag som bortblåst. Bara ett par minuter efter vilan petade Wes Hoolahan in 1–1 och efter det var Norwich närmast segern. Cameron Jerome hade ett gyllene läge från nära håll att sätta 2–1 men han lyckades skjuta över. Hur mycket bättre hade inte Norwich varit om de haft en pålitlig målgörare längst fram? Alex Neils ”kanariefåglar” är välorganiserade och har en del kvaliteter i spelare som Hoolahan och Robbie Brady, Nathan Redmond. Men Cameron Jerome är förstås inte någon striker att luta sig emot.

Norwich tog ”bara” en poäng på hemmaplan och är nog besviket att man inte fick in segermålet efter en stark andra halvlek.
Everton ska vara ännu mer bittra över att man inte avgjorde matchen i första halvlek när man hade chanserna.
Det här var ytterligare två bortkastade poäng.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Ludwig Billengren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB