Startsida / Inlägg

Höstens 25 bästa spelare i Premier League

av Kalle Karlsson

Nästan halva ligan avverkad.
Då är det dags att lista de spelare som gjort störst avtryck i höst.
Här är min lista över höstens 25 bästa spelare i Premier League.

Egentligen är det först efter annandagens matcher som vi har kommit till halvvägs i ligaspelet. Men eftersom jag tänkte ta julledigt ett par dagar och ni nu sitter hemma i fåtöljen och pustar ut så passar det utmärkt att leverera denna typ av läsning nu.
Så här har ni den, min ranking över de 25 bästa spelarna i Premier League i höst.
Rätt eller fel? Det finns inget facit. Det här är ju det jag har sett. Alla har sin egen smak och förmodligen sin alldeles egen unika lista.
Och ihåg, det gäller endast insatser i PL, inte andra turneringar.

God Jul!

25 bästa spelarna i Premier League hittills denna säsong

25) Wes Morgan, Leicester
Försvarare
17 matcher, 0 mål/0 assist
Kommentar: Enkel mittbackstyp, men oj, så effektiv den här hösten. Wes Morgan har fått stå lågt ned och använda sin fysik i duellspelet. Då har han inte släppt många förbi sig.

24) Scott Dann, Crystal Palace
Försvarare
16 matcher, 3 mål/1 assist
Kommentar: Dann är befälhavaren som håller ihop de bakre leden hos Crystal Palace. Gjorde ett sällsynt misstag hemma mot Sunderland. Annars har han inte satt så många fötter fel i höst.

23) Alexis Sanchez, Arsenal
Yttermittfältare
14 matcher, 6 mål/1 assist
Kommentar: Chilenaren var inte redo fysiskt när säsongen drog igång. När han väl kom igång var han bäst i ligan. Nu skadad på nytt.

22) Vincent Kompany, Manchester City
Försvarare
8 matcher, 2 mål/0 assist
Kommentar: På de åtta matcher som Vincent Kompany startat denna höst har Manchester City släppt in ett mål. Ett enda mål. Det säger en del om hur viktig kaptenen är för City. Hade förmodligen haft en betydligt bättre placering på listan om han spelat fler matcher. Och City likaså en bättre placering i tabellen.

21) Troy Deeney, Watford
Anfallare
17 matcher, 5 mål/4 assist
Kommentar: Deeney har bildat ett vasst anfallspar med Ighalo. Denney lite otur med marginalerna i början av ligan, men spelmässigt har han varit nyttig.

20) Harry Kane, Tottenham
Anfallare
17 matcher, 9 mål/0 assist
Kommentar: Det tog ett tag innan målen började trilla in – till slutet av oktober närmare bestämt. Men Kane är alltid nyttig med sitt slit, och nu är han återigen en av ligans bästa anfallare.

19) Petr Cech, Arsenal
Målvakt
16 matcher
Kommentar: Starten var tung då Cech var syndabock mot West Ham, men sedan dess har han stigit fram som den trygga sista utpost som Arsenal drömt om. Stabil och rutinerad.

18) Olivier Giroud, Arsenal
Anfallare
17 matcher, 10 mål/0 assist
Kommentar: Ligans bästa spelare med ryggen mot målet. Giroud har utvecklat sig målkänsla. Tio ligamål på elva matcher denna säsong.

17) John Stones, Everton
Försvarare
15 matcher, 0 mål/0 assist
Kommentar: Har varit magnifik i vissa matcher den här hösten. Stones kommer att bli nästa stora engelska mittbacksstjärna, var så säkra. Har tekniken, lugnet och touchen för att bli en ny Alan Hansen.

16) Mousa Dembélé, Tottenham
Mittfältare
13 matcher, 2 mål/0 assist
Kommentar: Inte given när säsongen startade, men Dembélé har senaste två månaderna varit en av ligans bästa mittfältare. Har förmågan att hålla i bollen och ge lagkamraterna tid och yta. Statistiskt sett den fjärde bästa spelaren i ligan efter Mahrez, Özil och Vardy, enligt Whoscored.

15) Fernandinho, Manchester City
Mittfältare
17 matcher, 2 mål/1 assist
Kommentar: En av ligans bästa spelare när City gick som tåget. Brassen har tappat fart i takt med att Manuel Pellegrinis bygge börjat vackla.

14) Laurent Koscielny, Arsenal
Försvarare
14 matcher, 2 mål/0 assist
Kommentar: En klippa i försvaret mestadels. Det är fransmannens snabbhet som ofta räddar de andra ur knipor. Minus för att Koscielny senaste två månaderna fått en förkärlek till att ställa offside – med blandat resultat.

13) Toby Alderweireld, Tottenham
Försvarare
17 matcher, 2 mål/1 assist
Kommentar: Alderweireld köptes för en blygsam summa i somras och framstår som ett fynd. Komplett mittback som gjort hela Spurs backlinje så mycket mer kompakt.

12) N’Golo Kanté, Leicester
Mittfältare
17 matcher, 1 mål/2 assist
Kommentar: Ett av Leicesters många fynd. Tvåvägsspelaren Kanté är tuff och en bollvinnartyp – samtidigt som han är kapabel att driva bollen framåt med fart. box-to-box-spelare som kommer vara glödhet på marknaden i sommar.

11) Yohan Cabaye, Crystal Palace
Mittfältare
16 matcher, 5 mål/1 assist
Kommentar: Det var en styrkedemonstration av Crystal Palace att lösa Cabaye i somras och investeringen har betalat sig. Ger laget den passningsfot och klass som normalt sett är svår att hitta till ett potentiellt mitten-/undre halvan-lag.

10) Kevin De Bruyne, Manchester City
Mittfältare
13 matcher, 4 mål/6 assist
Kommentar: De Bruyne kostade en jättesumma, men han har överträffat förväntningarna. Så begåvad och tio poäng på 13 matcher är fina siffror för en nykomling i ligan.

9) Dimitri Payet, West Ham
Mittfältare
12 matcher, 5 mål/3 assist
Kommentar: Payet började med att dominera borta mot  Arsenal i premiären och sedan fortsatte han att imponera. Framträdande i flera av mötena med storlagen. Matchvinnartyp som saknas enormt hos West Ham efter sin skada.

8) Jack Butland, Stoke
Målvakt
17 matcher
Kommentar: Den unge engelsmannen hade en stor kostym att fylla ut efter Asmir Begovic, men det har han klarat på ett förträffligt sätt. Jagas nu av en rad storklubbar.

7) Ross Barkley, Everton
Mittfältare
17 matcher, 6 mål/6 assist
Kommentar: Barkley hade en tung säsong ifjol, men nu har han fått karriären på rätt spår igen. Kombinerar fysik, teknik och kreativitet på ett unikt sätt.

6) Odion Ighalo, Watford
Anfallare
17 matcher, 12 mål/2 assist
Kommentar: Ighalo började på bänken i premiären. Det känns rätt avlägset nu när han visat sig vara en av ligans mest fruktade strikers. Stor, stark och snabb.

5) Chris Smalling, Manchester United
Försvarare
16 matcher, 0 mål/1 assist
Kommentar: Det mesta är dystert i Manchester United, men vi kan inte bortse från att Smalling varit outstanding i många matcher i höst. En av världens bästa mittbackar den här hösten.

4) Romelu Lukaku, Everton
Anfallare
17 matcher, 13 mål/4 assist
Kommentar: Lukaku hade en mellansäsong ifjol. Nu är han redo att ta klivet upp bland de stora stjärnorna. Kapabla att sysselsätta vilken backlinje som helst.

3) Jamie Vardy, Leicester
Anfallare
17 matcher, 15 mål/3 assist
Kommentar: Vardys resa till Premier League var en saga. Nu skrivs nya kapitel varje vecka. Djupledslöpande energiknippe som utvecklat sina avslut. 15 mål på 17 matcher bör ge en EM-biljett.

2) Mesut Özil, Arsenal
Mittfältare
16 matcher, 2 mål/15 assist
Kommentar: Özil är på väg att krossa Thierry Henrys tidigare assistrekord i Premier League. Magisk framspelare och den här säsongen har han varit i exceptionell form.

1) Riyad Mahrez, Leicester
Yttermittfältare
16 matcher, 13 mål/7 assist
Kommentar: Fotbolls-Europas sensation denna säsong. Har varit dominant i princip varje vecka sedan säsongen startade. Ligans mest effektiva dribbler och därmed Leicesters ”dörröppnare” i offensiven. Lägg till 13 mål och 7 assist så förstår man vilket inflytande Mahrez haft.

***
Hur ser din topp 10 ut?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB