Startsida / Inlägg

Pep är pusselbiten för att erövra Europa

av Kalle Karlsson

Beskedet var ingen överraskning.
Pep Guardiola är klar som ny tränare i Manchester City till nästa säsong.
Nu har klubben den sista biten på plats för att kunna erövra Europa.

Deadline day i fotbolls-Europa, men hittills är det det inte spelaraffärer som har dominerat rubrikerna.
Först Erik Hamrén som lämnar det svenska landslaget. Det beskedet kanske inte får så mycket uppmärksamhet internationellt sett, men det lär nästa tränar-nyhet få.
Det började med att Manuel Pellegrini först bekräftade att han lämnar Manchester City efter säsongen. Var det inte han som skrev på ett tvåårskontrakt med Manchester City i inför säsongen?
Jo, men det avtalet var en scenmanöver, alla inblandade visste att Pep Guardiola i praktiken var klar som ny tränare till nästa sommar.

Sedan Abu Dhabi klev in i Manchester City har klubben stegvis tagit steg för att bli en toppklubb. Det har varit en lång resa, precis som det var för Roman Abramovitj när denne köpte Chelsea.
Först handlar det om att buda på alla möjliga spelare (läs Glen Johnson, i Chelseas fall) för att säkerställa att man höjer nivån i truppen.
När man väl har köpt in en helt ny elva kommer nästa utmaning, att hela tiden locka lite större namn.
Manchester City har gjort den resan sedan några år.
Nästa steg blev att plocka in kompetent folk i beslutande positioner vilket man gjorde med Txiki Begiristain och Ferran Soriano.
För ett par år sedan tog de nästa stora steg i sin moderna utveckling när man flyttade in på sin nya träningsanläggning.
Det steget, att bygga en egen anläggning för a-lag och akademi, var ett strategiskt val för att långsiktigt förbättra möjligheterna. De förbättrade träningsmöjligheterna är en anledning till att Manchester Citys akademi nu är avsevärt bättre och mer åtråvärd än Manchester Uniteds.
Så infrastrukturen finns på plats.
Fram till nyss återstod egentligen bara en bricka.

Med Pep Guardiola som ny tränare har Manchester City gjort ett statement som blir svårt att tackla för konkurrenterna i Premier League. Åtminstone för Manchester United och Chelsea som riskerar att missa Champions League nästa säsong och kan hamna på efterkälken.
Guardiola är ingen garanti för Champions League-succé. Han har hittills inte lyckats vinna titeln med Bayern München och skulle han misslyckas i vår kan hans sejour i Tyskland inte betecknas som en framgång, trots tre raka ligatitlar.
Men han är en garanti för ”attraktiv fotboll”, åtminstone det som penningstinna ägare betraktar som attraktivt. Det blir intressant att se om han kan göra possession-fotbollen vägvinnande i Premier League, det som Louis van Gaal misslyckats kapitalt med i Manchester United.

Manchester City är inte i närheten av de bästa lagen idag. Några av deras toppspelare (Yaya Touré, Fernandinho, David Silva) börjar bli till åren. Sergio Agüero fyller 28 år och är skadedrabbad som få. Men jag tror att det ena kan ge det andra. En topptränare med fint renommé betyder automatiskt att spelarna höjer sig. Och framför allt att klubben höjer attraktionskraften.
Pep Guardiola är inte bara en ideolog och en fascinerande fotbollstränare. Han är den sortens namn som drar spelare till sig. Han hade knappt hunnit presenteras i Bayern München innan Mario Götze lämnade rivalen Dortmund och skrev på.
Med Guardiola i City skulle klubben potentiellt kunna locka de allra bästa spelarna i världen till Etihad nu när Uefa släppt på Financial Fair Play-reglerna. Ge det ett par år så tror jag att Manchester City har lockat till sig spelare av den yppersta klassen.
Leo Messi? Vem vet, chanserna minskar iallafall inte med Pep Guardiola som tränare.
Spanjoren som vunnit det mesta som går att vinna som klubblagstränare har varit det mest eftertraktade namnet i Europa.
City vann matchen.
Over to you, Ed Woodward.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB