Startsida / Inlägg

Sömnpiller trots att ALLT stod på spel

av Kalle Karlsson

Slaget om fjärdeplatsen lever. Manchester United vann måstematchen mot Norwich med 1–0 efter mål av Juan Mata.
Men matchen visade också varför Manchester United behöver en storstädning och nystart.

Solen sken både över Carrow Road och här hemma i Svedala. Och efter första halvlek är det bara att gratulera dem som valde att skippa den här tillställningen och tillbringa tiden ute i solen. Med dagens mobilteknik utesluter inte det ena det andra, men jag tror att de som valde att sitta ute och studera när målarfärgen torkade hade mer behållning än vi som satt inne och såg den här drabbningen.
Det är svårt att förstå med tanke på matchens tyngd där ett lag slogs för överlevnad och det andra för en Champions League-biljett.

Alex Neils Norwich City ligger prekärt till med två omgångar kvar av Premier League. Det är inte mycket med hans lagbygge som är Premier League-mässigt.
Det lukrativa tv-avtalet har gjort att klubbar på undre halvan kan spendera större, men Norwich fick inte in några klasspelare till den här säsongen. Alex Neils material är till stora delar detsamma som användes i Championship förra säsongen. Och det har inte räckt till.
Laget har gjort 35 mål på 36 matcher, mindre än ett mål i snitt per match. Och studerar man lagets anfallsbesättning är det ingen jätteöverraskning. Trodde man verkligen att Cameron Jerome och Dieumerci Mbokani (och Lewis Grabban i höstas) skulle lösa målproduktionen?
Steven Naismith värvades i januari, men han är aldrig och har aldrig varit något skyttekungsmaterial. Han är en komplementsspelare som kan löpa åt andra klasspelare (vilket han gjorde i Everton åt Romelu Lukaku & Co).

Försvaret har inte heller imponerat. Jag tyckte att det fanns en grundorganisation i början av säsongen, men jag fick revidera den uppfattningen när jag såg laget släppa in 17 mål (!) på fem matcher i januari och början av februari.
Idag föll laget på grund av ett individuellt misstag. Sébastien Bassong missbedömde en långboll och lät Wayne Rooney springa igenom. Rooney var inte alls distinkt och såg ut att ha slarvat bort möjligheten (precis som han gjorde i premiären mot Tottenham, men då räddades han av Kyle Walkers självmål). Men Rooney var smart nog att vända runt och hitta en fri Juan Mata och denne placerade in 0–1.

Manchester United vann alltså detta sömnpiller till match (i första halvlek såg det mer ut som en testimonial än en duell mellan två lag med massor att spela för).
Men de tre poängen överskuggar inte insatsen och det faktum att Manchester United är ett begränsat fotbollslag 2015/16. Memphis Depay gjorde ingenting av värde idag heller och oavsett hur många högintensiva löpningar Jesse Lingard gör är han ingen startspelare för en klubb som siktar mot toppen.
Nu gick Anthony Martial sönder på uppvärmningen och utan sitt vassaste anfallsvapen hände knappt någonting framåt. Det understryker den unge fransmannens betydelse under sin debutsäsong.
No Martial, no party.
Jag läser att det kostar Manchester United 59 miljoner kronor att sparka Louis van Gaal. Men det kan bli ännu dyrare om den här misslyckade sejouren ska få fortsätta.
En FA-cuptitel förändrar inte den ståndpunkten.

Manchester Uniteds hopp om fjärdeplatsen lever, medan Norwich Citys hopp om att klara sig kvar minskade ytterligare.
Det räcker som sammanfattning av 90 minuters tristess på Carrow Road.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB