Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 3 – Sunderland

av Kalle Karlsson

Sam Allardyce skulle få en sommar på sig att bygga något hållbart. Så blev det inte. Istället försvann Big Sam till förbundskaptensjobbet för England och kvar stod Sunderland utan tränare och med en, återigen, oviss framtid.

Mot alla odds lyckades Sunderland klara kontraktet i Premier League ännu ett år.
Laget har balanserat på gärdsgården så många år nu att det kändes som att det var deras ”tur” denna gång. Men Sam Allardyce kom in, gjorde sin grej, stagade upp defensiven, fick Jermain Defoe att peta in bollar och vips så stod Sunderland på säker mark.
Sam Allardyce och Sunderland kändes – utifrån det begränsade spelarmaterialet – som en ”perfect match” – men inte bättre än att Allardyce valde att bryta relationen när ett bättre jobb dök upp. Det är förstås förståeligt då han länge drömt om förbundskaptensjobbet i England.

Sunderland fick en ekonomisk kompensation och fick börja leta ny tränare. Ägaren Ellis Short handlade fort och anställde David Moyes, en tränare han försökt rekrytera ett flertal gånger.
David Moyes senaste uppdrag var Manchester United (sparkad) och Real Sociedad (sparkad), men han är ett bra namn för en klubb som Sunderland. Moyes är van från tiden i Everton att arbeta med små resurser och i Sunderland finns inga krav på ”underhållande fotboll”. Resultat kommer att räcka långt för att vinna kärlek på Stadium of Light.
Sunderlands silly season har varit förvånansvärt seg. Första halvan av sommaren ägnade man till att sälja av en del ”dödkött”. Inte en dag för tidigt.
Det dröjde innan man presenterade de första nyförvärvet, Papy Djilobodji från Chelsea. Han etablerade sig aldrig i Londonlaget utan lånades ut till Werder Bremen så hans nivå är svårbedömd. Idag anslöt Paddy McNair och Donald Love från Manchester United. Inga värvningar som får fansen att slå kullerbyttor men McNair ger åtminstone lite bredd och ungdomlig entusiasm i försvaret.

Jag tycker Sunderlands trupp ser oerhört tunn ut.
Försvaret blev betydligt bättre när Lamine Koné kom in i januari och bidrog med fysik och pondus. På mittfältet huserar fortfarande spelare som Lee Cattermole och Jack Rodwell. Sebastian Larsson blev kvar medan Wahbi Khazri var en av vårens positiva överraskningar. Adnan Januzaj har lånats in från Manchester United. Han debuterade under David Moyes och kanske han hitta harmonin igen? Längst fram vilar ett gigantiskt ansvar på Jermain Defoe. Det kan väl inte räcka till nytt kontrakt igen?
David Moyes måste handla innan utgången av augusti annars blir degraderingen ett faktum.

Tänkbar startelva:
Mannone – Jones, Koné, Kaboul, van Aanholt – Kirchhoff – Januzaj, Rodwell, Cattermole, Khazri – Defoe.
Nyckelspelare: Lamine Koné.
Håll ögonen på: Jermain Defoe.

Nyförvärv:
Paddy McNair – Manchester United £5m
Donald Love – Manchester United undisclosed
Papy Djilobodji – Chelsea £8m
Adnan Januzaj – Manchester United loan

Förluster:
Emmanuel Giaccherini – Napoli, undisclosed
Steven Fletcher – Sheffield Wednesday, free
Steve Harper – released
Wes Brown – released
Danny Graham – Blackburn, free
Martin Smith – Kilmarnock, free
Santiago Vergini – Boca Juniors, £0.77m
Mikael Mandron – Eastleigh, free
Liam Agnew – released
Adam Matthews – Bristol City, loan

* Uppdaterat 12 augusti.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB