Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 7 – Crystal Palace

av Kalle Karlsson

Crystal Palace saknade en striker av hög klass förra säsongen.
Så nu har de dumpat Emmanuel Adebayor, Dwight Gayle och Marouane Chamakh – utan att köpa någon ersättare.

Förra säsongen inledde Crystal Palaces överraskande starkt. Offensiven med Jason Puncheon, Wilfried Zaha och Yannick Bolasie var sylvass och känslan var att laget endast saknade en målgörare längst fram för att etablera sig strax under toppen.
Nu dalade laget kraftigt på våren (som Alan Pardews lag brukar göra) och finalplatsen i FA-cupen kunde inte maskera det faktum att säsongen avslutades i besvikelse. Palaces trend andra halvan var allt annat än positiv.

I sommar har det hänt grejer både framför och bakom kulisserna. Amerikanska affärsmännen Josh Harris och David Blitzer har köpt in sig i klubben. Duon äger redan NBA-laget Philadelphia 76ers och NHL-laget New Jersey Devils. De nya investerarna kommer bland annat skjuta till medel för att renovera hemmaarenan Selhurst Park.
Crystal Palaces utveckling de senaste fem åren, sedan man var försatt under förvaltning, är häpnadsväckande och klubbens ambitionsnivå gjordes extra tydlig i somras när det började viskas om värvningsförsök.
Crystal Palace utmanade Chelsea om Michy Batshuayi och har övertrumfat Stokes bud på Saido Berahino. Hittills har ingen av de ambitiösa buden gett någon anfallare, men det har iallafall skickat en signal om att Palace är berett att börja utmana uppåt på allvar.

I sommar har klubben hämtat in Andros Townsend som övertygade under våren i Newcastle. James Tomkins ansluter från West Ham och ska ersätta Brede Hangeland som lagt skorna på hyllan. Målvakten Steve Mandanda signades på free transfer och det känns som ett kap då han varit en av Ligue 1:s bästa målvakter en längre tid.
Alan Pardew har kvar sin prestigevärvning från ifjol Yohan Cabaye. Fransmannen började lysande, men tappade sedan ju längre säsongen led. Vi får se om han kan hitta tillbaka nu och vara navet på mittfältet som alla mindre klubbar behöver. Pardew har sina speediga offensiva pjäser med Wilfried Zaha och Yannick Bolasie. Den sistnämndes framtid är dock osäker då Everton lagt ett jättebud på Bolasie. Känslan är att det kan bli en affär innan fönstret klappar igen.

Crystal Palaces står och faller med den där efterlängtade anfallsvärvningen. Senaste åren har de försökt med Dwight Gayle, Marouane Chamakh, Emmanuel Adebayor, Cameron Jerome, Connor Wickham. Ingen har lyckats leverera mål i önskad utsträckning. I nuläget har man bara Wickham som etablerad out-and-out striker och det känns inte tryggt alls. Jag räknar dock med att Palace, i mer eller mindre panik, kommer överens med Liverpool om Christian Benteke. Det är ett tjuv och rackarspel mellan dessa parter nu. Palace vill ha Benteke och Liverpool vill bli av med honom. Men de är fortfarande inte överens om övergångssumman och det kan nog dröja ett par veckor till är min känsla.

Benteke passade inte alls i Liverpools spelsätt, men vi minns hur effektiv han kunde vara i Aston Villa och jag tror att han kommer att komma väl till pass i ett mer omställningsbaserat Crystal Palace. Med Benteke är Palace tillräckligt bra för att undvika nedflyttningsstriden.

Tänkbar startelva:
Mandanda – Ward, Dann, Tomkins, Souaré – Cabaye, McArthur – Townsend, Bolasie, Zaha – Wickham.
Nyckelspelare: Yohan Cabaye.
Håll ögonen på: Steve Mandanda.

Nyförvärv:
Andros Townsend – Newcastle United, £13m
Steve Mandanda – Marseille, free
James Tomkins – West Ham, £10m

Förluster:
Dwight Gayle – Newcastle United, £10m
Alex McCarthy – Southampton, £4m
David Gregory – Cambridge, free
Chris Kettings – Oldham, free
Jake Gray – Luton, free
Emmanuel Adebayor – released
Marouane Chamakh – released
Brede Hangeland – released
Adrian Mariappa – released
Reise Allassani – released
Christian Scales – released
Connor Dymond – released
Jerome Binnom-Williams – Peterborough, undisclosed

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB