Startsida / Inlägg

Säsongens 10 bästa värvningar i Premier League

av Kalle Karlsson

Fönstret har klappat igen – då är det dags att vi listar de som jag tror blir de bästa värvningarna i Premier League säsongen 2016/17.

Mer pengar än någonsin har spenderats i Premier League. Ändå tycker jag att det svårt att hitta riktigt bra köp. Det där hänger visserligen ihop, priserna har skjutit i höjden på ett sätt som gör att vi måste omvärdera vad som är prisvärt och inte. 50 miljoner pund för John Stones är en hiskelig summa, men tittar man på andra köp denna sommar är det rimligt att Everton begär så mycket pengar. Men det är svårt att kalla det ”fynd”. Detsamma kan sägas om Paul Pogba, en unik spelare, och han kommer definitivt lyfta Manchester United. Men något kap är det knappast.
Listan har tidigare år innehållit 15 namn, men nu har jag skalat ned till tio.
Som vanligt har jag inte med låneaffärer.

SÄSONGENS 10 BÄSTA VÄRVNINGAR I PREMIER LEAGUE

10) Joël Matip, Liverpool, gratis
25 år, försvarare.
Från Schalke 04.
Kommentar: Liverpool gjorde sig av med Martin Skrtel i somras så en mittback var nödvändig att få in. Joël Matip kom fram som supertalang i Schalke och även om karriären stagnerade så var det ett kap att få honom för noll kronor i övergångssumma. Matip kan bli den elegante, spelande försvararen som Liverpool saknat.

9) Ashley Williams, Everton, 14 miljoner euro
32 år, försvarare.
Från Swansea City.
Kommentar: Visst, Williams har hunnit fylla 32 år. Men kolla priset och jämför med andra försvarare. Det här är en kille som var en av EM:s bästa backar och som har lett Swanseas försvar i åtta år. Ger tyngd och rutin till Everton.

8) Victor Wanyama, Tottenham, 14,4 miljoner euro
25 år, mittfältare.
Från Southampton.
Kommentar: Mauricio Pochettino basade över Wanyama i Southampton så han vet vad han får. Låg prislapp för en så eftertraktad spelare. Wanyama ger Tottenham bredd i en position där de var beroende av Eric Dier ifjol.

7) Granit Xhaka, Arsenal, 45 miljoner euro
23 år, mittfältare.
Från Borussia Mönchengladbach.
Kommentar: Arsenal har ibland vägt lätt på centralt mittfält. Francis Coquelin löste en del av de bekymren, men samtidigt var han ju lite begränsad i passningsspelet. Med Granit Xhaka får Arsenal både storlek och en fin speluppläggare.

6) Ahmed Musa, Leicester City, 19,5 miljoner euro
23 år, anfallare.
Från CSKA Moskva.
Kommentar: Nigerianen har skyhög potential och är det någon som ifrågasätter det så kan ni kolla en repris av träningsmatchen mot Barcelona på Friends. Musa behöver ytor att springa på och får han det kommer han vara nyttig för Leicester.

5) Idrissa Gueye, Everton, 8,5 miljoner euro
26 år, mittfältare.
Från Aston Villa.
Kommentar: Fick inte chansen att visa sina kvaliteter i ett Villa som sladdade förra säsongen, men starten i Everton har varit väldigt lovande. Hårt arbetande och samtidigt en spelskicklig mittfältare med stor potential.

4) Sadio Mané, Liverpool, 41,2 miljoner euro
24 år, offensiv mittfältare
Från Southampton.
Kommentar: Liverpool gick in tungt på Mané men så fick man också en spelare med spetsegenskaper, inte minst snabbheten som Arsenal fick erfara i premiären. Mané har varit ojämn tidigare och hans utmaning är att hitta en högre lägstanivå. Högstanivån snuddar vid de allra bästa i ligan.

3) N’Golo Kanté, Chelsea, 35,8 miljoner euro
25 år, mittfältare.
Från Leicester City.
Kommentar: N’Golo Kanté var en av de främsta orsakerna till Leicesters ligatitel förra säsongen. Sällan har fotbolls-Europa sett en så energisk och effektiv bollvinnare. Hans arbetskapacitet är enorm och förmågan att täcka upp för lagkamrater blir guld värd i Chelsea där offensiva spelare som Eden Hazard behöver den säkerheten.

2) Eric Bailly, Manchester United, 38 miljoner euro
22 år, försvarare.
Från Villarreal.
Kommentar: United har behövt en försvarschef och i Bailly har man fått en stark, snabb mittback som dessutom kan slå en och annan passning. Bailly har redan tagit befäl i de bakre leden och gett laget en trygghet man saknade ifjol.

1) Zlatan Ibrahimovic, Manchester United, gratis
34 år, anfallare.
Från Paris SG.
Kommentar: En av världens bästa anfallare inhämtad som Bosman. Det här är onekligen ett jättekap för Manchester United. José Mourinho känner Zlatan väl och vet att han förutom en vass fotbollsspelare får en vinnartyp och en ledargestalt som kan sätta ribban för de yngre spelarna i truppen.

Fotnot: Transfersummor från transfermarkt.de.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB