Startsida / Inlägg

Han kan vara årets fynd i Premier League

av Kalle Karlsson

Det var många dyra mittfältare som inhandlades till Premier League i somras.
Vem som imponerat mest av nyförvärven hittills?
En som knappt diskuterades överhuvudtaget inför säsongen.

Idrissa Gueye köptes till Aston Villa förra sommaren. Han visade glimtar av oförlöst kvalitet i de inledande omgångarna men sedan drogs han ned i takt med att laget underpresterade. Att han hade intressanta egenskaper som skulle komma bättre till användning i en bättre omgivning gick dock att ana.
Innan fönstret hade slagit igen i somras hade Manchester United lagt en miljard kronor på Paul Pogba, Chelsea runt 400 miljoner kronor på N’Golo Kanté, Arsenal cirka 430 miljoner kronor på Granit Xhaka.
Everton behövde bara betala 7 miljoner pund, cirka 90 miljoner kronor, för Idrissa Gueye. Men det kan visa sig vara en mittfältare som kan nå upp i samma nivå som de bästa i ligan.

Everton har inlett ligan med tre vinster och ett kryss och Idrissa ”Gana” Gueye, 26, är den spelare som imponerat mest på mig. Faktiskt mest av alla ”sittande” mittfältare i Premier League.
Igår mot Sunderland underströk han igen att han är en ”all action”-mittfältare med ruggigt hög högstanivå. Han vann bollar, fördelade bollar och rörde sig över stora ytor. Gueye var dominant i första halvlek när Evertons spel hackade lite och ännu bättre i andra halvlek när laget var överlägset på Stadium of Light. Han överglänste till och med tremålsskytten Romelu Lukaku. Senegalsen Gueye hade 95 i passningsprocent trots att han ständigt hittade intelligenta spel framåt.
– Lukaku gjorde hattrick och kommer att få rubrikerna, men Gueye var min man of the match, sa Ronald Koeman efteråt.

För Aston Villa-fansen är Gueyes succé ytterligare ett hårt slag för en klubb som numera huserar på 17:e plats i Championship. När han värvades till Birminghamlaget skrev parterna in en klausul som gjorde att han fick lämna för 7,1 miljoner pund vid en eventuell nedflyttning. Det framstår idag som ett ödesdigert beslut eftersom prislapparna skjutit i höjden och han redan nu, en månad in på säsongen, är värd nästan tre gånger så mycket.
Idrissa Gueye har gjort flest tacklingar (15) hittills av alla spelare i ligan och igår krönte han en fantastisk insats med ett väl avvägt inlägg till Romelu Lukakus 1–0.
Evertonfansen var otåliga i somras och det pyrde ett missnöje över uteblivna storvärvningar fram till dess att Yannick Bolasie blev klar (Bolasie var också riktigt vass igår).
Köpet av Idrissa Gueye, 26, kan visa sig vara ”årets N’Golo Kanté”. Det vill säga en mittfältare som köps för billigt och sedan utvecklas till en av ligans allra bästa i sin position.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB