Startsida / Inlägg

Guardiola kom till allt annat än ett dukat bord i City

av Kalle Karlsson

Efter ännu en uppvisning av Manchester City har England drabbats av Pep-feber. Det är som om öarna nu till slut har upptäckt att Pep Guardiola är en tränare som är betydligt bättre än det envisa ryktet att han bara ”tagit över klubbar med överlägset spelarmaterial och dukade bord”.
”Can he do it on a windy night at Stoke”. Jovars, 4–1 på Britannia fungerade som rätt bra argumentionsmaterial.

Manchester City var allt annat än ett dukat bord när Pep Guardiola tog över i somras. Faktum är att laget i våras framstod som det stökigaste bordet av alla topplagen i England.
De hade en tröttkörd, mätt och ålderstigen spelartrupp som inte visat vare sig motivation eller kvalitet under Manuel Pellegrinis sista år i klubben.
Skillnaden nu, bara några månader senare, är diametral. Häpnadsväckande.
Allt det där snacket om att ”en tränare behöver tid” kan vi sätta inom parentes nu. Eller åtminstone använda med ett tillägg.
En tränare behöver tid, ja. Men en tränare behöver inte alltid tid.
Pep Guardiola har genomfört sin revolution på två månader. Hans spelidé syntes redan i premiären mot Sunderland. Sedan har den förfinats steg för steg och nu ser vi ett lag som spelar hänförande fotboll med iögonfallande precision och taktisk smartness. Var fanns den här passningskvaliteten förra säsongen?

Det står helt klart Pep Guardiola har satt extremt stark prägel på det här City-laget och att han har fått effekt förvånansvärt snabbt.
De som inte rättar in sig i ledet och springer benen av sig i presspelet sitter vid sidan. Yaya Touré (och hans agent) kan berätta mer om det där.
Raden av spelare som fått ett lyft i ”nya City” är många: Raheem Sterling, Gaël Clichy, Nicolas Otamendi, John Stones, Fernandinho, Aleksandar Kolarov, Sergio Agüero, för att nämna några, och inte minst Kevin De Bruyne.
Kevin De Bruyne lyckades aldrig etablera sig i Chelsea under José Mourinho. När han återvände till Premier League hade han pressen på sig eftersom transfersumman sköt i höjden (runt 650 miljoner kronor).
Jag tycker att belgaren var en av ligans bästa spelare förra hösten, innan han åkte på en ödesdiger skada.
Nu har han höjt sig ytterligare ett snäpp. Och då har han inte så många övermän i världen.
– Messi sitter vid ett eget bord. Men Kevin kan sitta med de andra vid bordet bredvid.
Det var Pep Guardiolas sätt att beskriva att Kevin De Bruyne, förutom Leo Messi, är i klass med de bästa spelarna han tränat. Och han har ju, som bekant, tränat några klasspelare.

Pep Guardiola pratade om 25-åringens exceptionella beslutsfattande och det är den egenskapen som sticker ut.
Kevin De Bruyne är inte snabbast, inte den allra mest tekniska spelaren, inte den som slår längre precisionspassningar à la Pirlo.
Men han har den överlägset bästa spelkänslan. Han vet när han ska dribbla, när han ska passa, när han ska dra ned på tempot när han ska sätta fart. Sedan har han förmågan att ständigt hitta fria ytor, en kompetens som blir guld värd med Manchester Citys nya spelsystem där ytterbackarna ska gå in i plan och de offensiva mittfältarna ska hitta ytor högre upp.
Kevin De Bruyne har inlett säsongen strålande och ska man här och nu peka på en spelare som blivande Player of the year, årets spelare, går mitt tips till honom.
Jag håller alla tummar jag har för att Kevin De Bruyne får vara hel den här säsongen. För utan honom tappar Premier League en attraktion.

FAKTA/Kevin De Bruynes statistik hittills 2016/17
Matcher: 5. Spelade minuter: 433. Mål: 2. Assist: 3. Skott/match: 3,6. Key passes/match: 3,4. Dribblingar per match: 1. Bolltapp/match: 0,6. Tekniska misstag/match: 2. Källa: Whoscored

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB