Startsida / Inlägg

Såg vi framtidens engelska stjärnor i Täby?

av Kalle Karlsson

TÄBY. Det engelska fansen har fått se landslaget svika gång på gång i de stora turneringarna.
Hur ser nästa generation ut? Finns det någon bättring i sikte?
Jag åkte ut till Täby och Tibblevallen igår för att få en indikation.

Det engelska P17-landslaget passade på att matcha dubbelt mot Sverige under uppehållet. På fredagen blev det svensk vinst, 1–0 i Kungsängen. På söndagen väntade retur på Tibblevallen i Täby.
Det var lite häftigt att Jonathan Leko skulle springa runt på samma plan där det normalt spelas division 3-fotboll. Snacka om kontraster för honom.
Jonathan Leko lyftes upp i West Bromwichs a-lag i Premier League redan sommaren 2015. I september samma år debuterade han i Ligacupen. Den 2 april i år bytte han av Saido Berahino i en bortamatch mot Sunderland och blev därmed den första spelaren född 1999 att sätta sin fot i Premier League. Några dagar senare hoppade han in borta mot Manchester City. I slutomgångarna av säsongen 2015/16 fick han två starter av Tony Pulis, bland annat hemma mot Liverpool.
Jonathan Leko är en väldigt meriterad 17-åring.

Så hur skulle denna, relativt sett, superstjärna stå sig mot de svenska 17-åringarna från klubbar som Motala AIF och Ljungskile SK?
Han har spelat Premier League, ja, visst. But can he do it on windy night at Sto…ckholm?
Nja, det frågetecknet rätades inte ut.
Jonathan Leko såg inte ut att trivas alls i höstkylan inför runt 800 åskådare på Tibblevallen. De inledande minuterna sprang han runt med tröjärmarna i händerna, såsom Jesper Blomqvist brukade göra. Han blixtrade till då och då och demonstrerade sin fart och genombrottskraft, men slutprodukten var minimal. Vilket förstås ger ett gott betyg till svenske wingbacken Erik Gunnarsson från IFK Göteborg. Gunnarsson stängde den svenska vänsterkanten så Leko flyttade över till andra kanten för att finna lyckan. Det inte heller särskilt bra.
England hade överhuvudtaget svårt att bryta ned den svenska fembackslinjen (förbundskapten Tomas Turesson hävdade efteråt att formationen på papper är en trebackslinje, men det var inte så det såg ut i första halvlek). De kraftfulla engelsmännen var dock numret större, ledde med 2–0 i paus och vann med 2–1 efter att ha slagit av på takten i andra halvlek.

Jonathan Leko fick kritik efteråt när jag pratade med engelske förbundskaptenen Neil Dewsnip.
– Jonathan är en av dem som kommer att vara besviken över sin insats. Ibland när en spelare får stor exponering tidigt kan det bli en mental utmaning, säger Dewsnip.
Är det svårt för honom (Leko) att ställa om från stora arenor som Etihad Stadium och sedan spela här på lilla Tibblevallen?
– Personligen anser jag att det inte borde vara det. Han älskar fotboll, men han kanske är van att vara omgiven av seniorspelare. Jag anser att han måste anpassa sig (i U17-landslaget) och ha ödmjukheten. De svenska spelarna var fantastiska, han hotade inte alls i matchen.

Så vad hade England att komma med på U17-nivå nu när Jonathan Leko var lite oinspirerad?
Jag föll pladask för nummer tio-spelaren Mason Mount från Chelsea, en teknisk, klok spelare som de svenska spelarna sällan fick tag i. Mason Mount är vid sidan av Tariq Uwakwe och Martell Taylor-Crossdale en av tre spelare från Chelsea i denna landslagstrupp. Sedan finns även Dujon Sterling och Trevoh Chalobah från Chelsea, en duo som flyttats upp till U19-landslaget. Dit har även superlöftet Ryan Sessegnon, 16, från Fulham avancerat.
Mycket London-inslag i truppen för övrigt, av 17 spelare tillhörde 11 klubbar från huvudstaden. Bara en spelare är från Manchester, mittbacken Ash Kigbu från Manchester City.

Neil Dewsnip har fått uppdraget att leda det här gänget under detta år (han hänger inte med dem uppåt utan stannar på U17-nivån). Det är inte hans egen 4-4-2/4-4-1-1-filosofi som avspeglas på planen. FA har tillsammans med förbundskaptenerna i de yngre landslaget och sportchefen Dan Ashworth lagt en ny, gemensam modell, eller ”dna” som Niel Dewsnip kallar det. Enligt Dewsnip handlar filosofin kortfattat om att ”ha mer boll än motståndarna och, när laget förlorar bollen, ta tillbaka den så fort som möjligt”.
En gång i tiden ledde Neil Dewsnip Steven Gerrard i skollaget i Liverpool. Jag frågade Dewsnip om det här gänget har några blivande stjärnor, men han duckade ämnet (”Ni såg en-två spelare idag som har talang, men det är så svårt att avgöra”). Däremot satte han fingret på ett problemområde som präglar engelsk fotboll.

FA pumpar in massor av pengar i landslagsverksamheten. Klubbarna pumpar in hur många miljoner pund som helst i akademierna. England får onekligen fram bra unga spelare. Men när de ska få sitt genombrott, när de ska ta klivet upp till seniorlagen, eller ens U19-lagen, då är konkurrensen stenhård.
– De engelska talangerna har tur som har så bra akademier, men de har tufft när de ska upp i a-lagen. De kan vara bäst i Europa, vissa kan vara bland världens största talanger, men de kan ändå tvingas ut i Europa för att skaffa sig erfarenhet innan de kan komma tillbaka till England, säger Neil Dewsnip.
– Det är ett stort problem. När jag startade som coach i Everton fanns det en väg in i a-laget. Nu är det väldigt svårt. Alla Premier League-lag, oavsett om det handlar om ett topplag eller ett bottenlag, har en trupp med världsspelare.

Det ska bli intressant att se om Mason Mount, Trevoh Chalobah eller Martell Taylor-Crossdale i framtiden kan bryta barriären och slå sig in i Chelseas a-lag.

Spelarbetyg, England (1–5)

Ryan Sandford, Millwall….. 3
Kommentar: Viktig fotparad vid ställningen 1–0 till England. Klarade spelet med fötterna väl.

——————————————————

Japhet Tanganga, Tottenham…..2
Kommentar: Stark fysiskt, men kom sällan fram offensivt på sin högerkant. Byttes ut i paus då han nyligen kommit tillbaka från skada.

Morgan Feeney, Everton….. 4
Kommentar: Lagkaptenen styrde och ställde där bak och satte sällan en fot fel. En ny Phil Jagielka?

Ash Kigbu, Manchester City….. 3
Kommentar: Rejäl mittback som spelade enkelt och sällan hamnade i trångmål.

Tolaji Bola, Arsenal….2
Kommentar: Vänsterbacken spelade på säkerhet, men släppte heller inte till något defensivt.

———————————————————

Jonathan Leko, West Bromwich…. 2
Kommentar: Storstjärnan var lite för bollkär och lite för oinspirerad för att nå upp till sin normala kapacitet. När han väl blixtrade till gick det undan, men det ledde sällan till något konkret.

Dennis Adeniran, Fulham….. 3
Kommentar: Bra tvåvägsspelare som samlade upp och vann andrabollar.

Tariq Uwakwe, Chelsea…… 2
Kommentar: Slog tidigt en fin boll som friställde Martell Taylor-Crossdale, men han slarvade också en del i passningsspelet.

Elliot Embleton, Sunderland…… 2
Kommentar: Var med i förspelet till det vackra 2–0-målet. Stack inte ut annars, vare sig positivt eller negativt.

————————————————————

Mason Mount, Chelsea……5
Kommentar: Planens store lirare. Teknisk, elegant och rörlig. En ny Gianfranco Zola? Chelseafansen kan alltid hoppas.

Martell Taylor-Crossdale….. 3
Kommentar: En centertank som är vass i djupled. Sprang sig fri ett par gånger i första halvlek och fick till slut utdelning. Testade ständigt den svenska backlinjen i första halvlek med sin snabbhet.

————————————————————

Ersättare:
Jade Brown, Tottenham……. 2
Kommentar: Vänsterfotad vänsterback som nu fick vikariera till höger i backlinjen. Klarade det utan anmärkning.

Övriga:
Spelade för kort tid för att bedömas.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB