proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Obama leder i Ohio med 59 procent av förhandsrösterna

av Manuel Ferrer

Ohio State Seal, 1967

I en av de absolut viktigaste svingstaterna, Ohio, leder Obama just nu det riktiga valet – om man ska tro SurveyUSA. Enligt undersökningen svarar 11 procent av de tillfrågade att redan förhandsröstat i årets presidentval. Av dem har 59 procent röstat på Obama mot 39 procent på Romney. Bland de återstående 89 procenten som fortfarande inte röstat säger 45 procent att de kommer rösta på Obama jämfört med 44 procent som stödjer Romney.

Men just nu alltså: fördel Obama i Buckeye State.

***
Ni som undrar varför republikanerna har varit så ivriga med att försvåra förhandsröstning inför detta val får här det givna svaret: de röstar i oförskämt stor utsträckning på den demokratiska kandidaten.

***
Ohio är en närmast mytisk delstat i amerikanska val. Ingen republikansk kandidat har vunnit presidentposten utan att även vinna Ohio. Och endast tre presidenter – Grover Cleveland, Franklin D Roosevelt och John F Kennedy – har lyckats att vinna valet trots att de förlorat i Ohio. I årets valrörelse är en Ohio-vinst närmast ett måste för Romney, som har en smalare väg än någonsin för att nå de nödvändiga 270 elektorsrösterna.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB