Ratsit.se sparkar på EU:s knasiga personuppgiftslag
avNär www.ratsit.se drog igång i går blev trycket på sajten för stort. Alldeles för många ville se vad grannen, kompisen, chefen, någon, tjänar.
Folk förfasar sig och runt 80 procent av Aftonbladet.se:s läsare tycket att det är fel att lägga ut information om inkomster på Nätet.
OK, må så vara. Men, det är offentlig handling. Det enda man behöver är en telefon och ett personnummer. Sedan vet man vad grannen tjänar. Oavsett om Ratsit.se finns eller inte. Har man inte personnumret krävs ett samtal till innan man kan ringa och kolla inkomsten.
Det är bara det att det som är offentlig handling för vem som helst att får reda på via telefon, eller via besök på en kommun, en myndighet eller ett departement, är inte det på Internet.
Skälet till det är den så kallade personuppgiftslagen, pul.
Den är ett påfund av Eu som Sverige var snabbast i Europa att göra till lag.
Lagen påstås skydda enskilda mot att bli uthängda på Internet utan att de givit sitt samtycke. Men i själva verket är det en lag som syftar till att skydda byråkrater och makthavare från allmänhetens insyn. Man ska inte kunna hänga ut en politiker eller tjänsteman och avslöja dem helt enkelt. I vart fall inte om man bara är en privatperson.
Pul kan möjligen ha en funktion och vara en logisk konsekvens i andra Eu-länder där offentlighetsprincipen inte finns och medborgarna har mycket svårare att skaffa sig insyn i samhällsmaskineriet.
I Sverige blir den bara fånig. Dels för att informationen går att få fram lagligt i alla fall, dels för att det går att få runt lagen genom att – precis som Rasit.se – registrera sig som publikation på Nätet. För nätpublikationer gäller nämligen inte pul på samma sätt.