Startsida / Inlägg

Mobil-tv – ett feltänk från början

av Peter Pettersson

Efter att ha umgåtts med mobilbranschfolk på mobilmässan i Barcelona under några dagar är det helt klart två uttryck som hörs hela tiden. Det är LTE och mobil-tv.

LTE står för Long Term Evolution och är den utvecklingsväg som Ericsson med ortodox religiositet står för. Den ska leda fram till 4 och 5G och den innefattar inte Wimax.

Ericsson tror inte på Wimax. Visst är det märkligt hur ofta samma hållning som man ser mellan företrädare för olika religioner dyker upp inom teknik- och prylområdet? Blu-ray eller hd-dvd, Wimax eller inte Wimax. Mac eller pc, med mera, med mera…

Mobil-tv är dock i stort sett alla i branschen överens om. Den ska frälsa mobilbranschen. F-n trot.

Branschfolket ståtar med marknadsundersökningar som enligt dem klart visar att folk skulle kasta sig över mobil-tv bara det fanns.
Hm, är det någon som tänkt på uttrycket: Som man fråga får man svar?

Själv hävdar jag att det är feltänkt från starten.

Nej, det är inte det är skärmen är för liten eller något sådant. Det går rätt bra att se tv och film på mobiler med skärmar på 2,5 tum eller mer. Något egentligt tekniskt problem är det inte.

Istället är det feltänkt därför att de som i första hand kommer att använda mobil-tv är yngre människor. Och de har inte brytt sig om hur en tv-tablå ser ut de senaste fem åren. De tittar nästan aldrig på direktsänd tv utan laddar ner tv-program från Internet och tittar när det passar dem.

De kommer inte att ändra sig och plötsligt tänka: Oj, det är torsdag och klockan är 21:35 då börjar mitt favoritprogram bäst att slå på mobilen. Glöm det. OK, visst finns det idrottsintresserade som vill se matcher i direktsändning. Men är det intresset tillräckligt stort för att betala för en mobil med tv-mottagare och vad har mobiloperatörerna tänkt att tv-mottagningen ska kosta?

Istället strömmar tv-bolagen till Internet i samma takt som intresset för dagstidningarnas tv-bilagor falnar. Visst, det senare beror också på att folk lärt sig hitta de elektroniska programguiderna i digitalboxen, men tablålagd tv är på väg att gå samma öde till mötes som skivaffärer och postkontor. Då är inte lösningen att börja sända tablålagd tv till mobiltelefoner. Bara för att det går, rent tekniskt.

I Usa har Apple börjat hyra ut film på sin elektroniska musikbutik Itunes. Sedan ett år tillbaka kan man också köpa tv-program. Man kan ladda ner dem till sin Ipod, till datorn eller direkt till en Apple-tv som är kopplad till platt-tv:n. Sedan kan man titta när det passar och dessutom byta enhet att titta i. Börja på tv:n, fortsätta på den bärbara datorn och se slutet i morgon i sin Ipod på tåget till jobbet. Till exempel. Ett sådant beteendemönster ligger nog närmare verkligheten än att programmet sänds klockan 19.30.

Tekniken för digital-tv i mobilen kan dock fortfarande användas. Om inte annat för att distribuera program till mobilen när användaren själv vill. För det är så de tänkta användarna gör redan i dag.