Startsida / Inlägg

Apple behöver Steve Jobs – och branschen också

av Peter Pettersson
Steve Jobs när han presenterade Iphone 3G i juni i fjol
Hur Apples vd Steve Jobs egentligen mår är det ingen utanför hans närmaste krets som vet i dag.
Men att han inte mår bra, det vet vi.
För oss som följt honom sedan den första Macintoshdatorn kom ut 1984 står det också klart att han är en av den handfull människor som påverkat datorbranschen och numera också konsumentmarknaden för prylar mer än de flesta.
Nu mår Steve Jobs i vart fall så pass dåligt att han sjukskrivit sig ett halvår. För en vd på han nivå, i den bransch han jobbar, är det en mycket lång tid och säkert något han dragit sig för i det längsta.
Under de senaste dagarna har hans sjukledighet blivit ett hett debattämne i Usa – som till skillnad mot Sverige klarar av att hålla flera frågor levande samtidigt.
Kritiken mot Steve Jobs och kanske ännu mer Apples styrelse för att ha hållit inne med information om Jobs hälsa är på många håll hård.
För det är ett intressant motsatsförhållande. Samtidigt som Jobs närmast är ett geni när det gäller att skapa uppmärksamhet för Apples produkter, har han inte kunnat hantera sitt eget hälsoläge på samma sätt.
När han dök upp för lanseringen av Iphone 3G i juni i fjol tunnare än tunn och med en lätt gråaktig hy var det många som reagerade. Då hette det att han drabbats av en vanlig bakterie.
OK, nu vet alla att det var mer än så. Och det är något som tärt på Apples och Steve Jobs förtroendekapital.
Från vanlig bakterie i juni till den 16 december då man meddelade att Jobs  framträdande på Macworld i janurai ställts in – men inte av hälsoskäl – är det långt.

Till det kommer hans öppna brev den 5 januari där han meddelade att läkarna funnit skälet till hans viktnedgång och att den relativt enkla behandling som krävdes redan påbörjats.

När det sedan toppades av Jobs interna mail till Apples anställda i onsdags där han meddelade att hans hälsotillstånd är mera komplicerat än man tidigare trott och att han tar sjukledigt första halvåret i år, är förtroendekapitalet i princip slut.
Hur ska någon kunna ta kommunikéer från Apple på allvar framöver?

Och den stora frågan är givetvis hur kommer det att gå för Apple när Jobs inte är där?

Apple har under Jobs ledning flyttat fram sina positioner rejält senaste åren.
Ökad marknadsdel för Macintoshdatorerna, marknadsledande på mediespelare genom Ipods, störst på digital musikförsäljning genom Itunes och dessutom har man startat ett nytt kapitel inom mobil telefoni med Iphone och program till smarta mobiler med över 10 000 program i Appstore.
Allt det bär Jobs signum.

Vem som kan dra lasset och föra utvecklingen framåt när han inte är där är oklart? Och i en sådan konkurrensutsatt bransch som data-/elektronikbranschen är sex månader närmast en eon.
Även om det finns folk som kan sköta den löpande verksameten undrar man vem som ska stå för visionerna? För det var länge sedan det kom några visioner från Redmond och ledningen för Microsoft.
I en värld dominerad av Microsoft behövs motvikter och därför behöver branschen också Steve Jobs.

  • Tjänstgörande redaktörer: Filip Elofsson, Elin Wieslander och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB