Startsida / Inlägg

Nya Iphone är en besvikelse

av Peter Pettersson

Det var inte så mycket i påsen när Apples presenterade den nya versionen av Iphone i går kväll svensk tid.
Förväntningarna på vad bolaget skulle prestera var mycket högre. Och det med all rätta.
För egentligen är det med den nya versionen av Iphone först nu som Apple är någorlunda ifatt andra tillverkare när det gäller telefonens basfunktioner.
Själva användargränssnittet är Apple fortfarande bäst på. Ingen av konkurrenterna har hittills lyckats prestera en smart mobil som har ett smartare och smuttare sätt att navigera och hitta olika funktioner.
Det har man klarat sig bra på hittills. För om man tittar på funktioner i övrigt som kamera, datahastigheter och liknande så har Apples Iphone släpat efter. Och det gör man fortfarande. Nya Iphone 3G S är ett fall framåt. Men det är fortfarande långt kvar.
Att släppa en ny mobiltelefon i dag med 3 megapixels kamera som nu också klarar video är knappast något att stoltsera med i juni 2009. Inte när konkurrenterna är på väg mot tolv megapixel och väsentligt mer avancerade kamerafunktioner, blixtar med mera. Inte heller att den klarar röststyrning. Och definitivt inte att man kan klippa och klistra text i samma eller mellan olika program. Det har konkurrenterna klarat i flera år och det borde Apples Iphone har kunnat sedan den första modellen kom ut för snart två år sedan.
Det mesta av nyheterna finns egentligen i nya versionen av telefonens operativsystem, Iphone 3.0. Men det kommer också att fungera i tidigare versioner av Iphone. Så egentligen är det inte så mycket nytt man får i Iphone 3G S.
Man får högre datahastighet, bättre kamera, videofunktion, kompass och större minne om man betalar extra. Bra men knappast tillräckligt.
Visst finns det finesser i det nya operativet som är bra. Hitta och tömma sin mobil via Internet och med hjälp av den inbyggda kompassen och gps:en är smart och användbart. Sökfunktioner där man kan söka igenom all e-post, alla anteckningar och kalenderpunkter är också bra.
Apples marknadsdirektör Phil Schiller valde att baka ihop försäljningssiffrorna för Iphone och Ipod Touch i går kväll. Frågan är varför. Det kan bero på att siffrorna för bara Iphone inte imponerar. Och tyvärr lär inte Iphone 3G S göra så värst mycket för att förbättra dem.

Jag tror att det dras suckar av lättnad både hos Sony Ericsson, Nokia, Samsung och Lg.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB