Startsida / Inlägg

Långt till en läsplatta i hängmattan eller på stranden

av Peter Pettersson

Idén med läsplattor är långt ifrån ny. Redan i slutet på 1990-talet höll man på El Periódico i Barcelona i Spanien på med ett Eu-projekt med en läsplatta som abonnenterna fick hem för att läsa tidningen i. Den matades under natten med nyheter som sändes ut via tv-nätet. I samma utrymme som kan användas för till exempel text-tv i tv-nätet.

Men någon riktigt hit blev det aldrig. Och fortfarande är verkar det vara långt till det att läsplattan får något riktigt genomslag.

Ur miljösynpunkt vore det bra. Det är rätt många träd som går åt för att producera världens böcker och ännu fler som går åt för att producera tidningspapper till världens dagstidningar. Och den norska nättidningen Nettavisens tidigare slogan ”tio av tio träd föredrar Nettavisen” stämmer säkert fortfarande.

I framför allt Usa har uppståndelsen i media varit stor kring nätbokhandeln Amazons läsplatta Kindle. Men det har varit mera uppståndelse än framgång. Cirka tre miljoner Kindle ska ha sålts hittills. I hela världen! Det är lika många som antalet mobiltelefoner som säljs varje år i Sverige!

Man ser någon/några Kindle ombord på amerikanska inrikesflyg och flygplatser i dag. När jag var i Usa senast i november såg jag väl ett tiotal totalt på fyra inrikesflygningar och lika många flygplatser.

Apples nylanserade Ipad kommer säkert att sälja några miljoner exemplar världen över den också. Inte minst därför att den kan mer än att bara vara en läsplatta som Kindle. Men någon var mans produkt med en i varje hem kommer den knappast att bli. Inte nu och frågan är om den ens blir det i framtiden.

Hörde en brittisk förläggare på radion för tio år sedan som hävdade att pocketboken skulle ha betraktats som en ny teknisk landvinning om den lanserats år 2000: En billig, slitstark och oöm produkt för konsumtion av text som tål hundöron, förvaring på de flesta ställen och som går att läsa i bussen, i hängmattan, på stranden och man kan sopa till en geting eller fluga med den också utan att det gör något. Som inte behöver batteri och som inte behöver laddas.

Så är det fortfarande. Men läsplattor är fortfarande tekniskt komplicerade apparater som måste gullas med och som man måste vara aktsam om och som inte tål för starkt solljus och som dessutom kostar rätt mycket pengar. Toppmodellen i Apples nya Ipad-serie lär hamna på drygt 9 250 kronor i Sverige. För det får man nästan tre mini-pc eller en så där 230 pocketböcker.

Inom dagspressen finns det de som hoppas och tror att läsplattan ska vara lösningen på den ständigt vikande upplagan för papperstidningarna och de stora svårigheterna att ta betalt för innehållet på webbupplagorna. Men nä, det kommer den knappast att bli. Åtminstone inte som den ser ut i dag. Kindle och Ipad är mera att betrakta som prototyper än den färdiga lösningen.

Man ligger liksom inte på stranden och läser på en läsplatta tills man blir så där sömnig att man vill sova och bara släpper plattan i sanden intill handduken…