Startsida / Inlägg

Storm i ett vattenglas om gatubilder på Nätet

av Peter Pettersson

Om man gör som Svt:s aktuellt och ställer frågan ”tycker du att det är OK att söktjänster fotograferar dig på gatan utan ditt tillstånd” så kan man nog bara räkna med ett svar: Nae det verkar inte bra.

I det sammanhanget kan det vara intressant för Aktuelltredaktionen att själva fråga sig hur många gånger man tagit så kallade ”slaskbilder” där man låter en fotograf filma folk som promenerar på en gata, står på ett torg eller liknande? Bilder som sedan används i inslag i Aktuellt när något reporter ska presentera torr statistik eller någon opinionsundersökning. Frågar man dem som är med på bilderna. Nä, det gör man inte. Kan man protestera mot att man är med i Aktuellt utan att vara tillfrågad. Nä, det kan man inte.

Det kan man inte om man är med i en tidning heller. Det är fullt lagligt för press. och tv-fotografer att ta bilder på allmän plats utan att fråga först. Och så bör det vara. Det är en förutsättning för en fri press och för en demokrati i förlängningen.

OK, men Eniro och Hitta då, hur kan de publicera utan att fråga först? De har skaffat utgivningsbevis för webbsidor där man har en ansvarig utgivare som har ett ansvar som i princip är det samma som ansvarig utgivare för en tidning.

Men de är väl inga webbtidningar? Tja, vem ska bedöma det? Ska en myndighet bedöma om jag ska få bli ansvarig utgivare för en webbpublikation och först granska innehållet och kräva visst innehåll innan jag får det? Känns som att datainspektionens generaldirektö Göran Gräslund är ute och fiskar i grumligt vatten när han vill ha hårdare regler.

I en demokrati ska inte myndigheter på förhand reglera vad som publiceras och i den mån man har åsikter ska man hålla dem för sig själva. Så datainspektionen skulle vinna på att tänka ett steg längre.

Det finns säkert de som kan komma i kläm som kan känna obehag eller rent av bli hotade bara för att deras ansikte dyker upp på en bild på Eniro eller Hitta. Men det kan hända även om bilden dyker upp i Aktuellt eller i en tidning. Och låter vi myndigheterna reglera var, när, hur pressen får ta bilder vad händer då med demokratin i förlängningen?

Men Google då, de censurerar ju sina bilder. Jo, Google är ju bra på censur. Det har man hjälpt diktaturen i Kina med i flera år. Dessutom har Google anpassat sig till den mera inskränkta form av pressfrihet som finns i andra länder både i Nordamerika och i Europa.