Startsida / Inlägg

Apple skyller övervakning på bugg

av Peter Pettersson

I dag bröt Apple tystnaden kring den postionsdata som lagras i Iphone. Det var i förra veckan som flera utvecklare och datasäkerhetsspecialister slog larm om den fil som lagrar information från telefonens gps och nätdata från mobilmasterna. Information som i princip visar på några meter när var användaren av telefonen befunnit sig under det senaste året.

I ett officellt uttalande från Apple som publicerades i dag förnekar man att det ska finnas någon tanke bakom lagringen. Den är, enligt bolaget, en del i lagring av positionsdata (crowd-sourced data) som behövs för  publika trådlösa nät och mobilstationer ska kunna använda  de positionstjänster som finns i olika appar till Iphone ska fungera.

För det första påpekar Apple att positionsdata inte lagras alls om man valt att inte utnyttja så kallade platstjänster. Den funktionen slås på och av under Inställningar/Platstjänster.

Enligt Apple är det inte personliga data som loggar var användaren varit som sparats utan data från mobilsändare och publika trådlösa nät som kan ligga flera mil bort från de platser användaren besökt.

Det är inte all crowd-sourced data som lagras i mobilen utan en så kallad cache. Den backas upp tillsammans med annan data från mobilen när man synkroniserar sin Iphone med datorn. Sedan beror det på om användaren valt att kryptera sin backup eller inte, hur lättillgänglig datan är för obehöriga att läsa.

Det faktum att telefonen tycks fortsätta lagra positionsdata även efter att man stängs av Platstjänster skyller Apple på en bugg som ska rättas i nästa uppdatering.

I det officiella meddelandet skriver Apple att annonssystemet Iad använder positionsinformation för vissa annonser. Bolaget bekräftar också att man samlar in annonymiserad data från Iphoneanvändare som ska användas för en databas som, enligt Apple, ska leda fram till förbättrad mobil datatrafik för Iphoneanvändare om några år.

Enligt Apples officiella meddelande lämnar bolaget inte ut personlig data om användarna av Iphone. Det sker endast när användaren givit sitt tillstånd. Till exempel när man använder Kartfunktionen och Googles platstjänster med Platstjänster påslagna och godkända för den appen.

Lugnad? Vet inte. Personligen var jag inte orolig i första läget heller. Mest irriterad över lagringen av platstjänster för kommersiellt utnyttjande från annonsörer.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB