Startsida / Inlägg

Apple utan Steve Jobs – hur blir det?

av Peter Pettersson

En av världens medias kanske mest ställda frågor i dag. Så stor i Usa att till och med revolutionen i Libyen fått halka ned ett par snäpp på de stora amerikanska mediesajterna och i tv-kanaler som Cnn.

Ingen kan vara överraskad av att Steve Jobs kliver av. Möjligen att han gör det precis nu. Men inte att han kliver av. Steve Jobs är 56 år gammal. Han har varit företagsledare på toppnivå i drygt 30 år. Han är stenrik – värd flera miljarder i svenska kronor. Han är sjuk. Hur sjuk vet nog bara han själv och hans närmaste och möjligen några i Apples styrelse.

steve 1.jpg
Steve Jobs i sitt esse Foto: Peter Pettersson

Sedan han kom tillbaka till Apple 1997 efter att ha varit utsparkad sedan 1985 har han gjort Apple till Usa:s högst värderade bolag. Han har lanserat operativsystemet OS/X, Imac, Ipad, Macbooks, Itunes, Iphone, Macbook Air, Apple Tv, Appstore och Ipad.

Företagsledaren Steve Jobs har gjort mer både för Apple och för utvecklingen inom IT-området än få eller ens kanske några andra.

Människan Steve Jobs har familj. Fru och en 20-årig son och dessutom en dotter som föddes i ett tidigare förhållande redan 1978. Människan Steve Jobs kanske till slut valt att prioritera familjen före Apple. Efter cancer i bukspottskörteln som opererades bort 2004 och en utslagen lever som krävde en levertransplantation 2009 är det rätt förståeligt om mannen inte orkar köra på för fullt längre.

Facetime med Ivy.jpg
En allt magrare Steve Jobs demar Facetime med Jonathan Ive Foto: Peter Pettersson

Och någon gång skulle han ju sluta som vd. Och då kunde nog inte tillfället vara bättre valt än just nu: Apples värdering står på topp. Bolaget har en mängd starka produkter och tjänster. Och flera nya på väg. Dessutom har Apple en ledning som består av rutinerade män (jo på den nivån är det bara män på Apple).

Tim Cook har visat sig vara en duglig vd. Men sådana finns det fler av.

Viktigast är nog Jonathan Ive – designchef på Apple sedan 1997 och ansvarig för utvecklingen av Imac, Ipad, Macbooks, Iphone, Macbook Air, Apple Tv och Ipad.

I stort sett lika viktig är Scott Forstall. Han rekryterades av Jobs till datorföretaget Next som Jobs drev innan han lockades tillbaka till Apple 1997 och utvecklade bland annat det operativsystem som i dag blivit Apples OS/X. Han är också ansvarig för operativsystemet IOS som driver Ipod Touch, Iphones och Ipads.

De närmaste 24 månaderna är knappast någon fara på taket. Det är perioden som kommer därefter som kan oroa. Steve Jobs är en produktorienterad visionär som kan snöa in på detaljer. Det var bland annat han som krävde att man lade till det lilla klippet på hörlurssladdarna till Ipodarna och senare även Iphone, för att kunna hålla samman sladdarna så att de trasslar mindre.

Han är sådan Steve Jobs. En kompis som jobbar på Pixar i San Francisco berättade hur det var när de byggde sitt kontor. Jobs ägde då Pixar. Kontoret ser ut som en gammal industrilokal men är helt nybyggt. I taket har man stålbalkar för att förstärka känslan av industrilokal. När balkarna sattes upp var Jobs där och hade åsikter om vilken storts bultar de skulle fästas med för att ge rätt känsla.

Tim Cook har mig veterligen inte visat några sådana drag överhuvudtaget.

Än så länge ska Jobs vara kvar som styrelseordförande och vara med i alla större produktlanseringar och utveckling bakom. Så långt allt väl. Den dagen han inte är kvar där heller är det upp till bevis för Ive och Forstall. Ingen av dem blir nog en ny Steve Jobs. Men det kanske inte behövs heller.

Men visst tusan kommer jag och många andra att sakna hans seanser om han inte längre ska lansera nya Appleprodukter. ”His Steveness” kan få ”Greatful Dead”-liknande så kallade ”Appleheads”, det vill säga ölmagade män i 50-årsåldern med hippiehår och tillhörande yviga skägg att göra vågen i Moscone Center i San Francisco när han säger ”And there´s one more thing” och halar upp en ny produkt ur fickan. De står säkert på sina stolar. För på fötterna har de löparskor av märket New Balance fast de inte springer. För det har alltid Steve.

Moscone kö.jpg
De som inte har flytet att få ett presspass får vacker köa i timmar för att komma in och se Steve live i Moscone Center Foto:Peter Pettersson

Och de är inte ensamma. Miljoner människor i Usa och i resten av världen har definitivt tagit till sig den lite skämtsamma frasen ”if it is shiny and made by Apple we´ll buy it”.

Steve Jobs berömda ”distortionsfält” är en verklighet. Som reporter måste man stålsätta sig för att inte dras med och börja applådera under hans seanser. Och att någon annan på Apple skulle kunna axla den manteln är inte troligt. Men, det kanske inte behövs det heller. Fast prylvärlden blir mycket tråkigare då.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB