Startsida / Inlägg

IFA 2011: Bestäm själv vilket ljud tv:n ska spela

av Peter Pettersson
IFA-Logo-Date-small.png

BERLIN
Elektronikindustrin har det tufft inte bara i Sverige. Onoffs konkurs är ett tecken på att marginalerna sjunkit till en nivå där inte många kan överleva. Men på IFA-mässan i Berlin ser man inga spår av nedgången. Tvärtom. Årets upplaga av IFA är större än rekordåret 2010. Antalet utställare har ökat sedan i fjol, liksom antalet bokade kvadratmetrar utställningsyta.

 

3D-tv finns i stort sett överallt. Liksom internetanslutna tv-apparater. Och för den delen internetanslutna vad som helst-apparater. Allt går ju att ansluta till Internet med lite fantasi och god vilja. Sedan uppstår i och för sig frågan om det verkligen är nödvändigt.

 

Ipad har blivit en succé. Trots att många med mig fortfarande har svårt att se riktigt vad man ska ha den till när man har en smart mobil och laptop. Och konkurrenterna tänker inte låta Apple vara ensamma på den planhalvan. På IFA kommer runt dussinet ”Ipad-dödare” att visas upp. Återstår om de kan klara av att döda Ipad. Hittills har ingen lyckats mer än skrapa på lacken.

 

Själva mässan öppnar för allmänheten först i morgon fredag och håller sedan öppet en vecka. Den är populär. Runt om i Berlin finns reklam för mässan, radiostationerna kör reklamjinglar och stadens tidningar lottar ut gratisbiljetter till dem som vill besöka mässan.

Ett besök som annars kostar 15 euro.

 

Pressvisningarna började redan i går. Och intressantast hittills är Sonys nya Playstationplatta Tablet P. Den är certifierad för Playstation och kan precis som Sony Ericssons Xperia Play köra Playstationspel som laddats ned från Android Market. Kommer till Sverige tidigast mot slutet av året.

 tablet p.jpg

Elgato som i flera år gjort tv-mottagare till datorer – både stationära och bärbara – visar en tv-mottagare till Ipad. EyeTV Mobile är en mottagare för digital-tv som ansluts till en Ipad. Än så länge endast med de fria kanalerna. Man kan ansluta Elgatos kortläsare men då tror jag att Ipad börjar likna en julgran som inte är särskilt bärbar längre.

 Eyetv mobile.jpg

Det mest spännande jag sett så här långt är en ny ljudteknik från det tyska forskningsinstitutet Frauenhofer. Samma gäng som bland annat utvecklade mp3-tekniken. Med den nya tekniken separeras ljudspåren vid en tv-sändning och sedan kan tittaren med hjälp av fjärrkontrollen välja vad man vill höra. Så om man ser på fotboll och vill höra expertkommentarerna kan man höja det ljudet, eller ta bort det och bara ta med hejarklackens ljud och sitta i soffan och sjunga med för full hals.

 frauenhofer nytt ljud.jpg
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB