Startsida / Inlägg

Apple ritar om spelplanen med Siri

av Peter Pettersson

Det blev vid första anblicken lite av en tummetott. Åtminstone för alla som bespetsat sig på en ny Iphone 5, smalare än någonsin, med ny design, 4G, större skärm, mobila betalningar med NFC, plus allt det där som alla mera seriösa förhandsspekulationer räknat upp: bättre processor, bättre grafik, snabbare mobildata, bättre kamera, nya, bättre antenner och större lagringsutrymme.

P1000960.jpg
Siri svarar på den talade frågan: Do I need an umbrella in Stockholm

Då kanske inte Iphone 4S smäller så högt som det borde. Apples nya ledning saknar fortfarande Steve Jobs. Det blev mycket tydligt under produktpresentationen som jag såg i direktsändning via satellit från Apples högkvarter i Cupertino. Nye vd:n Tim Cook är inte en estradör av Jobs kaliber. Men å andra sidan, vem eller hur många är det?

Istället satsade man på kollektivets kraft. Hela ledningsgarnityret var på scenen eller i de promotionvideos som visades under presentationen. Med ett undantag: Jonathan Ive – stjärndesignern som ligger bakom formen på alla Apples produkter från Macbook Air till Iphone och Ipods. Det kan ju möjligen förklaras av att nya Iphone 4S ser precis likadan ut på utsidan som föregångaren Iphone 4. 

Jag kan hålla med dem som blev besvikna till en del. Även om jag inte hade väntat mig mer av själva hårdvaran, hade jag hoppats på mer. Så mina känslor för det hela var rätt blandade tills Scott Forstall, mannen bakom operativsystemen OS/X och IOS klev upp och lät oss bekanta oss med Siri. 

P1000975.jpg

Plötsligt tog Apple ett stort steg framåt igen. Ungefär på samma sätt som när jag såg Steve Jobs visa upp den första Iphonen i San Francisco i januari 2007. De senaste åren har racet kring smarta mobiler handlat om snabbare och bättre och i viss mån billigare. Några egentliga nya funktioner har det inte handlat om. Och sedan Apple drog igång Appstore och alla andra kopierat idéen har det inte hänt så mycket alls. Inga stora kliv i någon riktning.

Men Siri, wow. Så nära Artificiell Intelligens för vanligt folk som man kan komma. Och det fungerar. När jag testade en Iphone 4S i går kväll hade den lite problem med att förstå min amerikanska engelska för att den var inställd på brittisk. Men när det väl hade justerats fungerade det bra. 

Siri, fånigt namn kanske men ett namn måste väl funktionen ha, är mycket, mycket mer än röststyrning. 

Man kan till exempel ta emot ett sms när man sitter i bilen där kompisen frågar om man ska spela golf på torsdag eftermiddag. Man kan be Siri läsa upp sms:et, be Siri kolla mot kalendern om tiden är ledig (och flytta det nya eller andra möten om det kolliderar med något), boka tiden och säga meddelandet som Siri sedan ska skicka som svar på sms:et.

Inga händer, inget knappande, inte ens knappande på det virtuella tangentbordet på skärmen. 

Den som säger: Vad ska man med det till?, måste jag be sätta sig ned ta ett djup andetag, sitta tyst en stund och tänka efter…

Siri är inte unikt. Det finns liknande system från olika leverantörer. Men inte integrerade med en befintlig hårdvaruplattform och en sådan infrastruktur som Apple skapat i dag. Google har hållit på med röststyrning ett tag och borde rimligen ha något mer i påsen. Men än så länge har vi inte sett det.

  • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez, Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB