Startsida / Inlägg

Se upp med Telenors definition av Fri Surf

av Peter Pettersson

Man skulle kunna anta att Fri Surf betyder just vad det står där. Nämligen fri surf. De flesta som kan svenska skulle nog anse att uttrycket Fri Surf betyder att man får surfa hur mycket som helst.

När mobiloperatören Telenor tolkar Fri Surf blir dock betydelsen annorlunda. Om man skaffar sig Telenors mobila bredbandslösning för hemmet som heter Telenor Bredband Stor som kostar 349 kronor i månaden så får man enligt prislistan under rubriken Maxvolym surfa ”Helt fritt inom Sverige!”. Surfhastigheten anges på Telenors hemsida till: ”Hastighet 10-50 Mbit/s
(upp till 80 Mbit/s)”.

Det stämmer. Men vad Telenor talar mera tyst om är att man efter att ha förbrukat 100 GB under de senaste 30 dagarna inte längre får en hastighet på det mobila bredbandet som praktiskt går att använda att surfa på för en familj. Alltså den målgrupp Bredband Stor vänder sig till.

100 GB kan låta mycket, men använder man streamingtjänster som Svt Play, Viaplay, Netflix eller liknande är 3 GB per dag inte mycket för ett hushåll med fyra datorer. En timma Svt Play med hd-format drar en gigabyte.

Efter att man passerat 100 GB stryper Telenor hastigheten till 0,5 Mbit/s ”när trafiken i Nätet så kräver”. Med andra ord, när man passerat den gränsen kan man inte räkna med högre hastighet än 0,5 om man inte har tur. Man kan inte planera för att till exempel se på streamad film eller Svt Play. När hastigheten faller blir det omöjligt att fortsätta titta.

Jag vet inte vad ni som läser tycker, men jag skulle inte kalla det för Fri Surf. Visst man kan fortfarande förbruka hur mycket data man vill för samma pengar. Men, till vilken hastighet.

Telenor slår ifrån sig och menar att deras lösning är bättre än konkurrenternas som har tak vid 60 eller 80 GB per månad. Nja, knappast. Hos konkurrenterna kan man köpa till mera data om man slagit i taket. Det kan man inte hos Telenor. Istället hamnar man i en 30 dagars karens då det mobila bredbandet blir ytterst opålitligt och egentligen inte länge tjänar sitt syfte.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB