Startsida / Inlägg

Pressat Siba räddas av andra bolag

av Peter Pettersson

Sibas senaste årsredovisning var knappast någon glädjande läsning för ägarfamiljen Bengtsson.

Förra årets förlust blev 62 miljoner kronor efter skatt, trots en omsättning på 2,6 miljarder kronor. Det var femte året i rad med förlust i Siba och förlusterna har kostar ägarna mer än en kvarts miljard under den perioden.

Trots det har man råd att fortsätta kampen mot de betydligt större kedjorna Elgiganten (som ingår i i norska Elkjøp som numera ägs av brittiska hemelektronikjätten Dixon) och Mediamarkt (som ägs av Dixons tyska konkurrent Saturn). Kedjor som i kraft av sin storlek kan pressa priser på allt de köper in till lägre nivåer än den mindre spelaren Siba klarar av.

Men familjen Bengtsson, med nyblivne reklampelaren och vd:n Fabian Bengtsson i spetsen, tjänar pengar på andra ställen. Framför allt genom att man äger bolag som tillverkar/importerar egna varumärken och inte minst att man är delägare i den bank som ger Sibakunder krediter.

Vinsterna på kreditverksamheten och försäljning av vad som i många fall är onödiga försäkringar för dem som har hemförsäkring, är betydligt bättre än vinsterna på att sälja produkter i elektronikladorna.

Tittar man lite närmare på vilka bolag som familjen Bengtsson äger helt eller i delar hittar man bland andra dessa:

Vauli AB ägs av familjen Bengtsson och förre Onoffägaren Hans Westin. Vauli AB äger i sin tur Resurs Bank som ger krediter till alla som handlar i Siba och Netonnet.

Familjen är också storägare i Netonnet som dessutom har det egna varumärket för tv-apparater, Andersson.

Dessutom äger man Netlogic, som importerar hemelektronik och vitvaror under produktnamnen Dmtech, Tecsonic, Technika, Loeffen, Centurion Bozz. Produkter som sedan säljs av Siba och Netonnet.

Utöver det äger man många av de fastigheter som Sibas och även andra butiker är inrymda, liksom andra fastigheter. Det mesta styrs från familjens maktbolag Waldir AB.

Så även om Siba visar förlust, kan andra bolags vinster vara betydligt större än de förluster familjen Bengtsson gör i Siba. Och om de inte vore det skulle de knappast fortsätta driva Siba.