Kan Apple utveckla utan Steve Jobs?
avÅrets keynote på World Wide Developer Conference i San Francisco var troligen den blekaste sedan 2006. Förra årets var nummer två från slutet på listan över presentationer med nya, häftiga produkter från Apple.
Det kan vara så att det inte är en slump att de två svagaste föreställningarna är de som hållits efter visionären Steve Jobs bortgång. Han avled i oktober 2011, dagen efter lanseringen av Iphone 4S.
Apples marknadsdirektör Phil Schiller tog i måndags tillfället i akt att slänga ut sig kommentaren ”Can’t innovate anymore, my ass!” när han presenterade den nya superdatorn Mac Pro som kommer senare i år.
Men är man lite elak är det fullt möjligt att Mac Pro:n fanns i loopen redan innan Steve Jobs gick bort. Och det fanns troligen alla de nya produkter som Apple lanserat efter hans död: Ipad 3, Ipad 4, Iphone 5 och Ipad Mini, liksom de nya versioner av Imac och Macbooks som kommit ut sedan hösten 2011.
Det är egentligen först nu, eller kanske snarare till hösten, som det blir upp till bevis om man säger så. Med normal utvecklingstid från idé till produkt börjar det nu sina när det gäller produkter Jobs kan ha varit med om att utveckla.
Den nya versionen av operativsystemet Ios ser visserligen intressant ut. Men att Apple kommer med en ny uppdaterad version 6,5 år efter det att den första kom ut är inte särskilt konstigt. Snarare nödvändigt.
Några nya häftiga produkter som fått folk att säga Wow fanns inte med på årets wwdc.
Och när det gäller tjänster var nyheterna heller inte så överdrivet häftiga. Bättre koll på stulna enheter, möjligheten att köra Apples ”officepaket” Iwork i en vanlig webbläsare, Airdrop och förbättringar av Icloud, är inkrementella uppdateringar som är nödvändiga.
Apple var först med digital musik i ordnad form med Itunes. Men sist bland de stora med en tjänst för strömmande musik. Och Itunes Radio känns lite som en halvmessyr som man fixat till med vänster hand. Det är mer eller mindre en blåkopia av amerikanska Pandora och hur länge det dröjer innan svenska kunder får tillgång till den är mycket oklart. Gissningsvis kan det dröja till slutet av 2014 eller kanske ännu längre.
Trots att Apples försäljning i Europa är stor och har blivit en allt viktigare del av företagets inkomster är utvecklarna på Apple fortfarande helt USA-centrerade. De gör i första hand produkter för den amerikanska publiken och sedan får andra delar av världen tacka och ta emot.
Itunes Radio är tydligt exempel på det. Nya versioner av röster för Siri ett annat. Inte minst för svenskar och andra språkgrupper som inte ens kan använda Siri på sina språk ännu.
Nej det finns fortfarande fog för frågan om Apple verkligen kan utveckla utan Steve Jobs och som kommentar till Phil Schillers ”Can’t innovate anymore, my ass!”, kan man säga ”well, prove it!”. För det har Apple inte gjort ännu.