Startsida / Inlägg

Vad finns bortom Ericsson?

av Peter Pettersson

Ericssons ledning överväger att lägga ned tillverkningen i Sverige. Efter 140 år. Motivet? Företaget måste spara pengar.

Kortsiktigt kan en nedskärning med 3000 jobb av de 15000 Ericssonanställda som finns i Sverige i dag se hanterbart ut. Och tillverkning i Sverige är ju inte ett måste när en mängd av de produkter som ingår i Ericssons sortiment i dag tillverkas billigare i andra länder.

Om man däremot ser det på medellång eller lång sikt blir bilden betydligt mera oroande. Ericsson sysselsätter också en mängd personer indirekt. Flera av de större It-konsultbolagen i Sverige, HiQ, Tieto och Cybercom, till exempel, har många anställda konsulter som avlönas från konsultuppdrag åt Ericsson.

Dessutom är Ericsson en viktig motor i den svenska tekniska forskningen och utvecklingen.

I ett globalt perspektiv är Ericsson inte längre den jätte bolaget en gång var. De senaste tio åren har aktien utvecklats sämre än börsen i övrigt och sedan förre vd:n Hans Vestberg fick gå i somras är det ett bolag utan tydlig ledning och av många beskyllt för att också sakna en  tydlig strategi.

För mindre än ett år sedan gick intensiva rykten att Ericsson skulle köpas upp av amerikanska Cisco. Elaka tungor skulle kunna hävda att ytterligare personalnedskärningar och avsaknaden av en ny permanent vd när Vestberg fick gå och nu nedläggning av den sista återstående tillverkningen i Sverige är ett sätt för ägarna att ”klä upp bruden” för att förenkla en försäljning och höja värdet på aktierna. Möjligen bra för Investor och Industrivärlden. Men för dem som har mindre poster i bolaget är ett sådant scenario lite av att kissa i byxorna. Det kan ge en premie på kursen. Men ur ett svenskt perspektiv är det som att elda med inredningen.

Varför? Därför att bakom Ericsson väntar i princip ingenting just nu. Om Ericsson skulle säljas, dra sig ur Sverige eller Gud förbjude skulle gå omkull, försvinner lokomotivet i svensk high-tech.

Svenska politiker lyfter gärna fram det svenska musikundret, dataspelen, Spotify eller hörlursundret. Men, ur ett nationalekonomiskt perspektiv är alla de småpotatis jämfört med Ericsson och när det gäller jobbskapande inget att hänga i julgranen.

Svenska Dagbladet var först med nyheten att Ericsson ska lägga ned tillverkningen i Sverige. Att uppgiften stämmer är i skrivande stund solklart. Ingen ansvarig på bolaget har kommenterat den. Vore den falsk skulle man ha gjort det.

Både Investor och Industrivärlden borde ställa sig frågan vad man gjort för fel och snabbt se till att börja göra rätt. Inte planera för att sälja ut Ericsson och köpa paraplydrinkar för pengarna.

Det har inte Sverige råd med.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Jenny Åsell, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB