Startsida / Inlägg

Prick på nageln kan rädda dig från hudcancer

av Peter Pettersson
Namnlöst-3

En ny typ av smart sensor ska rädda dig från hudcancer som melanom.
Den lilla sensorn mäter UV-strålningen och varnar om du får för mycket sol.
Sensorn kan limmas på en nagel, eller fästas på klockarmbandet eller solglasögonen.

LAS VEGAS
Det läkermedelsföretaget La Roche och kosmetikaföretaget L’Oreal, som tillsammans utvecklat en ny typ av sensor som mäter UV-strålning för att varna om du utsätter sig för alltför mycket solljus. Tidigare har man tagit fram en mätare i en tejp som fästs på huden som sedan läses av med mobilen. Men den nya lösningen är kopplad till mobilen direkt via så kallad NFC-teknik och kan varna snabbare.

IMG_1011

– Användaren får fylla i en formulär och svara på hudtyp, om de haft melanom, om de är mycket i solen och liknande och utefter det beräknar vi hur lång tid personen kan vara i solen och varnar i mobilen när det värdet överskrids, säger Dr. Guive Balooch, som leder utvecklingsprojektet.

Sensorn, som är nio millimeter i omkrets och två millimeter tjock, drivs utan batteri och kan därför göras så liten att den kan fästa på en nagel med samma typ av lim som andra nagelutsmyckningar. Men den kan också monteras på plana ytor som smycken, klockarmband, glasögon och liknande. Den beräknas kunna sitta på en nagel i cirka två veckor innan den behöver fästas på nytt.

IMG_1009

NFC, eller kortdistanskommunikation, har fullt stöd i Androidmobiler. Men Apple har hittills valt att bara använda NFC för trådlösa betalningar med Apple Pay.

– Vi för diskussioner med Apple och hoppas att de ska öppna upp sin NFC-lösning så att vi kan få detta att fungera även på Iphones, säger Guive Balooch.

En första version av den nya produkten kommer att finnas ute för begränsad test i USA i sommar. Först till 2019 räknar Guive Balooch med att produkten ska finnas tillgänglig även i Europa.

– Många i Europa tror att de inte löper någon risk att drabbas av melanom för att solen inte är så stark där. Men det stämmer inte. Den sol som finns även i norra Europa och länder som Sverige kan också leda till melanom, säger Guive Balooch.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB