Startsida / Inlägg

Dyr Iphone X hjälper Apple ta in rekordvinst

av Peter Pettersson

Årets första kvartal, som slutade i mars, gick finansiellt bättre för Apple än vad marknadens analytiker hade förväntat sig.

Bolaget rapporterade på tisdagskvällen en försäljning under kvartalet på 61,1 miljarder dollar. En ökning med 16 procent jämfört med samma period i fjol. Vinsten för kvartalet blev 13,8 miljarder dollar om 11,03 samma period i fjol.

Men, antalet sålda Iphones var något lägre än analytikerna räknat med. Försäljningen stannade på 52,2 miljoner mobiler. Visserligen en ökning mot 50,7 miljoner Iphones samma period i fjol. Fast inte de 53 miljoner som genomsnittet för analytikernas prognoser låg på. Sammantaget var dock försäljningen av Iphones den bästa under något första kvartal på året hittills.

Senaste tiden har Apples aktie backat mycket beroende på en flora av rykten som gjort gällande att Iphoneförsäljningen går trögt och att efterfrågan på Iphone X minskat. Men för innevarande kvartal räknar Apple med en omsättning mellan 51,5 till 53,5 miljarder dollar. Det är betydligt högre än samma kvartal i fjol då omsättningen hamnade på 45,4 miljarder dollar.

Det kan tas som ett tecken på att försäljningen av Iphones inte går lika trögt som ryktena gjort gällande.

Försäljningen av Ipads ökade något senaste kvartalet, medan antalet sålda Macar minskade något.

Apples aktiekurs steg under dagen inför rapportens publicering som skedde efter börsens stängning. På den så kallade eftermarknaden fortsatte aktien stiga med 4-5 procent.

 

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB