Startsida / Inlägg

Nu kommer nya ”budget”-Iphonen

av Peter Pettersson
IMG_0587

Från och med fredag säljs Iphone XR (tio R) i butikerna. En billigare variant av årets Iphones som trots det har många av de features som de dyrare syskonen stoltserar med.

Många menar att Iphone XR till och med är ett bättre köp än XS-modellerna med tanke på det lägre priset. Billigaste XR kostar 9 490 kronor (64 GB) mot billigaste Iphone XS (64 GB) som kostar 12 340 kronor.

Men det beror på hur mycket man som användare värdesätter kameran. Iphone XS och XS Max har samma avancerade kamera med två objektiv, vidvinkel och tele, vidvinkel med bländare ƒ/1,8, tele: bländare ƒ/2,4. XR har bara vidvinkelobjektivet med bländare ƒ/1,8. Den har enkel optisk bildstabilisering mot de dyrare modellernas dubbla.

Det innebär inte att Iphone XR har en dålig kamera, men den har inte samma möjligheter som XS-modellerna. XR har dock försetts med porträttfunktion med ställbar bakgrundsoskärpa. Men inte med lika många olika belysningslägen som XS-serien. Precis som på de dyrare modellerna justeras oskärpan efter att bilden tagits. Men Apple har utlovat en uppdatering av IOS där man kan justera den redan i förväg. De som är med i Apples betatestprogram för IOS har redan kunnat testa den funktionen.

Selfiekameran är samma i årets Iphones. En 7 MP med bländare ƒ/2,2. Och XR har stöd för Face-ID så man kan låsa upp med ansiktet. Och till exempel logga in på nätbanken.

De tester jag gjort under veckan visar att kameran i XR ger mycket bra bilder. Men det finns ingen optisk zoom och bara 5 x digital zoom mot XS-modellernas 10 x.

Processor och prestanda är desamma i XR och XS. Apples A12 Bionicprocessor slår just nu alla konkurrenter på mobilsidan. Mätt med Geekbench 4 når Iphone XR 10 559 multicore och 4838 i singlecore. I princip dubbelt så snabb som de snabbaste Androiderna i dag.

Skärmen på XR är en 6,1 tums LCD-skärm istället för de mera avancerade OLED-skärmarna som sitter på Iphone XS (5,8 tum) och XS Max(6,5 tum). På pappret ser det ut att spela större roll än det gör i verkligheten. Det var det intryck jag fick när jag snabbtestade XR vid lanseringen i Cupertino i september. Och det känns faktiskt likadant nu.Det är svårt att med blotta ögat se skillnad på till exempel 4K-material från Netflix testat på XR och XS.

En annan skillnad är att XR inte är fullt lika vattentät som XS och XS Max. De klarar IP68, men XR stannar på IP67.

Slutsats: Om du klarar dig utan teleobjektivet och inte vill betala över 12 000 kronor för din nya Iphone är Iphone XR minst sagt ett fullgott alternativ.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB