Startsida / Inlägg

Är det så coolt att vi blir amerikaner?

av Peter Pettersson

En ny undersökning av strategi- och analysföretaget Mediavison visar att 44 procent av innehållet i de streamingtjänster som vi svenskar älskar att titta på kommer från USA. Andelen svenskproducerat innehåll är i Mediavisions undersökning tio procent.

EU planerar för att kräva att minst 30 procent av innehållet ska vara lokalproducerat.

Då är det säkert några som hojtar, men varför då, det är ju inte lika bra?

Men då kanska man ska tänka efter ett varv till. Om vi tar Netflix som exempel så har det företaget en grupp censorer som tittar på innehållet och taggar det enligt vissa kriterier. Det vill säga våld, sex, grovt språk, och liknande.

I stort sett samtliga som arbetar med det är amerikaner och har amerikanska värderingar. Grovt förenklat kan man då säga att det är OK att visa hur människor skjuts ihjäl, halshuggs eller liknande,  men inte att visa mänskliga könsorgan förutom möjligen skymten av ett kvinnligt bröst eller dess konturer.

De som bedömer hur olika filmer och serier på Netflix ska klassas lever i en nation som är den enda i västvärlden som fortfarande tillämpar dödsstraff (30 delstater samt federala dödsstraff). Vilken påverkan får det på vad Netflix censorer tycker.

Och ännu viktigare, vad får det för långsiktig påverkan på vad vi som lever i Sverige tycker?

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB