Startsida / Inlägg

Batteriet som gjorde digitala revolutionen möjlig

av Peter Pettersson

John B. Goodenough (97 år gammal), M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino tilldelas årets Nobelpris i kemi. De är männen bakom upptäckterna som lett fram till dagens laddbara, portabla teknik som gjort det möjligt att utveckla mobiltelefoner, surfplattor, smarta klockor, digitala kameror, bärbara datorer, laddbara verktyg, robotdammsugare och robotgräsklippare, elcyklar och elbilar. Bland annat.

Även om de inte var de mest förhandstippade vinnarna kan man utan vidare stämma in i Kungliga Vetenskapsakademien motivering: […]”Sedan de första litiumjonbatterierna kom ut på marknaden 1991 har de förändrat vår tillvaro. De har lagt grunden för ett trådlöst och fossilfritt samhälle, och är till största nytta för mänskligheten.”

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Nils Höglander och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB