Startsida / Inlägg

Här är alla nyheterna i IOS 14

av Peter Pettersson

I en digital keynote utan flera tusen närvarande i Apples huvudkontor i Cupertino i Silkon Valley visade Apple upp vad som betecknas som de största förändringarna av IOS för Iphone sedan lanseringen 2007. Framför allt handlar det om en uppdatering till startskärmen.En förändring som nog borde ha skett för flera år sedan. Användare av Android har länge haft möjligheter till större flexibilitet och själva kunnat påverka hur hemsidan på mobilen ska se ut.

Bland annat finns ett nytt appbibliotek längst ned på hemsidan som kategoriserar alla användares appar i en enda lättläst vy av Smart Stacks, i syfte att göra det lättare att hitta appar som annars kan vara ett problem för dem som har många appar i sin Iphone.

Appar kan sökas efter namn och kategoriseras efter typ, med de mest använda kategorierna högst upp.

Dessutom kan man lägga till widgets på startsidan utan att användaren behöver komma åt hela appen. Widgets kan ställas in för att ersätta flera ikoner, beroende på vad som ska visas.

Andra nyheter är Bild i bild som tidigare funnits för iPadOS, Bild i bild låter användaren se en video som flyter ovanför andra applikationer.

Apples digitala assistent Siri får ett nytt utseende. Istället för en Siri på en fullskärm kommer den nu att visas som en mindre ikon, som också dyker upp små bitar av appar för att visa resultatet av utförda förfrågningar.  Vidare ska dikteringsfunktionen förbättras liksom städet för fler språk. Men det är fortfarande oklart hur bra Siri blir på att bland språk. I dag går det inte att till exempel blanda in engelska ord eller artistnamn för då förstår inte Siri vad man säger.

Meddelandefunktionen får en ny feature där man kan fästa viktiga konversationstrådar överst för att lättare hålla reda på dem.

Apples Kartor förbättras och får nya funktioner för att bland annat hålla kolla på cykelleder och cykelturer. Men det lär dröja innan de funktionerna kommer till Sverige. Till en början handlar det om New York, Los Angeles, San Francisco Bay-området, Shanghai och Peking. Kartor får

För elbilsägare ska EV Routing automatiskt lägga till laddningspunkter på en rutt, liksom routing för att ta hänsyn till terräng, och fordonets räckvidd baserat på batteriladdningen. Men när den funktionen kommer till Sverige är oklart.

Det kommer också gå att låsa upp och starta bilen med en Iphone. Carkey är en ny funktion som ska kunna ersätta en fysisk nyckel till bilen. Men räkna med att funktionen bara kommer till nya bilar. Den första modell som ska ha stöd för Carkeys är BMW:s nya 5-serie.

Dessutom får Hitta Min Iphone stöd för tredjepartsprodukter och webbläsaren Safari förses med en sekretessrapport som visar vilka trackers som blockeras. Och en ny säker lösenordsövervakning ska hjälpa användare att upptäcka alla lösenord de använder som kan ha varit inblandade i ett dataintrång. Det finns också inbyggd översättning för hela webbsidor.

När det gäller hälsa är de största nyheterna att Apple lägger till sömnövervakning vilket man också gör i den kommande version 7 av watchOS. Det är i sin tur en indikation på att nya Apple Watch kommer att få bättre batteritider. För Apple Watch 5 med stöd för eSIM klarar knappt en dag från 07 till 00.30 om man dessutom har igång klockan för två timmar träning. Dessutom får hälsa funktioner för att övervaka ljudnivåer som kan påverka hörselhälsan. 

Betaversioner kommer under sommaren och en skarp version väntas i samband med lanseringen av nästa generation Iphone troligen i september.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB