Startsida / Inlägg

Spårar Google även när du vill vara anonym?

av Peter Pettersson

Det hävdar i alla fall de som ligger bakom en grupptalan (class action) mot Googles moderbolag Alphabet som lämnats in till en domstol i San José i delstaten Kalifornien i USA, där Google/Alphabet krävs på ett belopp motsvarande drygt 50 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Personerna bakom grupptalan hävdar att Google samlar in information från användare av webbläsaren Chrome även då de valt att ställa in den inkognitoläge. Det ska röra sig om data från Google Analytics, Google Ad Manager och andra appar och plug-inner. Även appar till smarta mobiler. Informationen Google sägs samla in gör det möjligt att ändå ta reda på användarens vänner, hobbies, favoriträtter, shoppingvanor och vad de söker på på Nätet.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB