Startsida / Inlägg

Samsungs nya Fold 2 väcker habegäret

av Peter Pettersson

I dag presenterade Samsung Galaxy Z Fold 2. Uppföljaren till förre årets mobil med vikbar, eller kanske snarare utfällbar, skärm.

Jag fick chansen att titta lite närmare på den nya mobilen i förmiddags, några timmar innan de officiella lanseringen. Och det är en mobil som har fått en tydligt designlyft sedan den första modellen. Som helhet känns det betydligt mera gedigen och lyxig. Något som faktiskt behövs när mobilen har en prislapp på nära 23 000 kronor. Gångjärnsmekanismen, som var en orsak till att lanseringen av den första modellen fick skjutas upp, har fått en överhalning och känns nu betydligt mjukare och i princip steglös.

För den som har råd och vill ha en bärbar pryl som funkar både som mobil, kamera, musikspelare, surfplatta och faktiskt också mycket som en dator, är Galaxy Z Fold 2 den mesta intressant produkten på marknaden i dag. Men det innebär inte att den saknar brister.

Visserligen har Z Fold 2 bra kameror. Men 10 (fram och selfie) och 12 MP (bak) och bara 2x optisk zoom är inte mycket i dag. Inte till det priset. Varför fick den inte samma kamera som Galaxy S20 eller nya Note? För den mera fotointresserade är nya Note ett betydligt bättre alternativ.

Dessutom kan man sakna en S Pen. Den skulle göra arbete på den stora skärmen ännu enklare och smidigare.

Men det är mera randanmärkningar. Som helhet får du en 7,6-tums skärm (i utfällt läge) och en 6,2 tumsskärm på framsidan när mobilen är ihopfälld. Fold 2 stödjer 5G-näten klarar multitasking med tre fönster öppna samtidigt. Ljudet är bra och skärmen ger en bra videoupplevelse.

För dem som vill använda den nya mobilen i jobbet kommer den med Officepaketet från Microsoft (optimerat för Galaxy Z Fold2:s skärm) och möjlighet att via tillbehöret Dex ansluta till stora tv-skärmar om du till exempel vill köra presentationer. Och du får stöd för snabbladdning (både trådlös och via kabel) och Z Fold 2 kan också användas för att ladda andra kompatibla enheter.

Designen har fått ett lyft och hela mobilen känns mera lyxig.

Inom kort räknar jag med att få en testtelefon att använda mera på riktigt. Ska bli intressant. Men själv tror jag inte att jag tycker jag har råd att köpa en. Men om du är sugen kommer den i butik den 18 september.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist, Elvira Barsotti, Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB